SELAKOVIĆ I JI: Srbija i Kina će uvek biti partneri

Tanjug

28. 10. 2021. u 10:03

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se jutros sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, koji boravi u poseti Srbiji.

СЕЛАКОВИЋ И ЈИ: Србија и Кина ће увек бити партнери

Foto: Tanjug

Kineski ministar Vang Ji istakao je da mu je velika čast što je u mogućnosti da poseti Srbiju i da razgovara o daljem razvoju bilateralnih odnosa.

- Selaković je moj dobar prijatelj. Vi ste mlad, veoma uspešan političar u životu Srbije. Imate čvrstu volju i iskren stav za dalji razvoj našeg čeličnog prijateljstva. To sam osetio kada sam ugostio vašu delegaciju, kada smo razmenili mišljenje i učvrstili prijateljstvo. Dobro smo se upoznali i postavili dobar radni odnos i odlučio sam da na osnovu toga posetim Srbiju - rekao je Vang.

Ukazao je da uzajamne posete ministara spoljnih poslova dve zemlje za manje od pola godine pokazuju da obe strane pridaju veliki značaj odnosu Srbije i Kine i njihovom partnerstvu.

- Naša strana veoma ceni tradicionalno prijateljstvo. Prijateljstvo koje je izdržalo iskušenja i promene na međunarodnoj sceni - rekao je Vang.

On je dodao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine obnovljeno pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Sija.

- Kina će uvek biti partner Srbije. Cilj mog dolaska je da se nađe održivi put za duboku stratešku razmenu sa Srbijom i da podignemo nivo naše saradnje - poručio je Vang.

Selaković je kineskom kolegi, kojeg je oslovio sa "dragi prijatelju, brate", poželeo dobrodošlicu u Srbiju, ističući da se naša zemlja ponosi svojim odnosima sa Kinom i da se nada poseti kineskog predsednika.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo priliku da vas ugostimo u našoj prestonici, gde niste prvi put, ali jeste prvi put kao šef delegacije i ministar spoljnih poslova u isto vreme - rekao je Selaković na početku sastanka.

On je istakao da je zvanična poseta Vanga Beogradu odlična prilika za razmenu mišljenja i stavova o pitanjima od obostranog interesa zemalja koje vezuje čelično prijateljstvo.

Selaković je ukazao na to da se odnosi Srbije i Kine, uprkos svim problemima koje je u svetu stvorila pandemija koronavirusa, neometano razvijaju, a dve države su, i pored pandemije, uspele da održe nivo razmene poseta na visokom nivou.

- Srbija se ponosi svojim odnosima sa Kinom, kojima poseban zamajac daje lični odnos veoma iskrenog bliskog prijateljstva između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Đinpinga. Naša želja je, i nadamo se da će, uprkos odlaganjima do kojih je došlo zbog pandemije, ubrzo doći do realizacije posete kineskog predsednika Srbiji - poručio je Selaković.

U prisustvu dvojice ministara potpisan je i Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju