SRBIJA JE POKAZALA SOLIDARNOST I PODRŠKU: Vang Ji se sastao sa Dačićem, pohvalno govorio o našoj zemlji

Tanjug

28. 10. 2021. u 08:30

PREDSEDNIK Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se u sredu sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiom.

СРБИЈА ЈЕ ПОКАЗАЛА СОЛИДАРНОСТ И ПОДРШКУ: Ванг Ји се састао са Дачићем, похвално говорио о нашој земљи

Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Jutjub/CGTN

U srdačnom i prijateljskom razgovoru dvojice bivših kolega istaknuto je da su odnosi između dveju zemalja tradicionalno dobri i da su uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli jedan potpuno novi nivo.

Dačić je iskoristio priliku da još jednom izrazi veliku zahvalnost Kini za pomoć koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom virusa kovid-19.

- Nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža je pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva između naše dve zemlje - rekao je Dačić.

Izrazivši zahvalnost bivšem kolegi na srdačnoj dobrodošlici Vang Ji je rekao da njegova današnja poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje.

On je zahvalio Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa između Srbije i Kine, posebno ističući da je bio prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio Kinu u februaru prošle godine na početku pandemije.

Srbija je tada jasno pokazala podršku i solidarnost u izazovnom i teškom trenutku za Kinu, kazao je Vang Ji.

Dačić je takođe izrazio zahvalnost na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i istakao zainteresovanost naše zemlje za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima.

Kada je u pitanju rad parlamenata, sagovornici su konstatovali da bilateralni parlamentarni odnosi između dve zemlje danas dobijaju novi zamah kroz sveobuhvatno strateško partnerstvo. Saradnja poslanika realizuje se veoma uspešno kroz saradnju grupa prijateljstva i kroz rad Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa.

Vang Ji je Dačiću preneo pozdrave predsednika kineskog parlamenta Li Žanšua, a predsednik Skupštine je istakao da sa svojim kineskim kolegom Li Žanšuom nastoje da daju dodatni doprinos razvoju parlamentarne saradnje, o čemu svedoče njihovi onlajn sastanci.

Izrazio je nadu da će uskoro imati prilike i da razmene posete.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Živela Srbija! DAN SRPSKOG JEDINSTVA U SLIKAMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)