EK PREPORUČILA OTVARANJE DVA KLASTERA SA SRBIJOM: Ispunjena prelazna merila

Tanjug

19. 10. 2021. u 10:31

EVROPSKA komisija će u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje klastera 3 (Konkurentnost i rast) i 4 (Zelena agenda i održiva povezanost), saznaje Tanjug u Briselu.

ЕК ПРЕПОРУЧИЛА ОТВАРАЊЕ ДВА КЛАСТЕРА СА СРБИЈОМ: Испуњена прелазна мерила

Doto: Depozit

Komisija u Izveštaju, koji će predstaviti sutra u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa EU merilima, posebno u oblasti politike oporezivanja i energetike.

- Evropska komisija je preporučila da su ispunjena prelazna merila za ove klastere i da bi oni trebalo da budu otvoreni - stoji u tekstu Izveštaja o Srbiji u koji je Tanjug imao uvid.

Evropska komisija u svom najnovijem Izveštaju o situaciji u Srbiji za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine konstatuje „ograničen napredak” u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medija.

U tekstu Izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, Srbija se poziva da obezbedi odgovarajuću zakonsku zaštitu od potencijalnog političkog uticaja na sudstvo, da radi na novoj Strategiji za borbu protiv korupcije i dostavi „uverljive rezultate” u oblasti efikasne istrage, procesuiranja i presuda za ozbiljne slučajeve organizovanog kriminala.

Za razliku od prošlogodišnjeg izveštaja, poslednja ocena EK jeste da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla „ograničeni napredak”, a da se dalje mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora.

- Verbalni napadi na novinare od strane visokopozicioniranih zvaničnika su nastavljeni, dok slučajevi pretnji i nasilja ostaju zabrinjavajući - stoji u tekstu u koji je Tanjug imao uvid.

Izveštaj EK i ove godine daje pozitivne ocene kada je reč o ekonomskim pokazateljima u Srbiji, uz konstataciju da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživela tek „blagi pad” od 1 % u 2020. godini, a da je negativan uticaj krize ublažen „jakim privrednim rastom u vremenu pre pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim merama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje”.

EK ponovo naglašava da će brzina pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

U tom kontekstu, Srbija se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih do sada postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

- Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU - stoji u izveštaju Komisije.

Dodaje se i da je Srbija ostala posvećena bilateralnim odnosima sa drugim zemljma iz regiona, ali i da su „odnosi sa Crnom Gorom bili obeleženi tenzijama”.

Izveštaj Komisije konstatuje i da je usklađenost Srbije sa odlukama EU porasla sa 56 na 61 procenat, ali i ocenjuje da je u mnogim potezima Srbija „išla kontra” EU odlukama.

Srbija je ponovo pohvaljena zbog učešća u EU bezbednosnim misijama i operacijama, a posebno za svoj „značajan doprinos” upravljanju migracionim tokovima i efikasnoj primeni stretegija zajedničkog upravljanja granicama.

Izveštaj ponavlja i poziv srpskim vlastima da budu „proaktivnije i objektivnije” kada je reč o narativu o EU koja je „najveći politički i ekonomski partner Srbije”.

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji bi zvanično trebalo da bude usvojen i predstavljen u utorak, 19. oktobra, u Strazburu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

IZVIĐAČKA ČETA ISPUNILA SVOJE ZADATKE: Sjajn prikaz Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)