NEMA REŠENJA ZA KOSOVO BEZ RUSIJE: Analiza poruka koje je Lavrov poslao posle sastanka sa Vučićem u Beogradu

D. MILINKOVIĆ

12. 10. 2021. u 07:00

NEMA rešenja kosovskog pitanja bez saglasnosti Srbije, Saveta bezbednosti UN i aminovanja Rusije. Svaki pokušaj nametanja "svršenog čina" kada je reč o Kosovu i Metohiji od strane zapadnih centara moći naići će na žestoko protivljenje Moskve.

НЕМА РЕШЕЊА ЗА КОСОВО БЕЗ РУСИЈЕ: Анализа порука које је Лавров послао после састанка  са Вучићем у Београду

Foto AP

Ovako sagovornici "Novosti" tumače ključne poruke koje je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u ponedeljak uveče poslao u Beogradu o Kosovu, zaštiti međunarodnog prava, ali i o nesposobnosti Evropske unije. Oni ukazuju da bez obzira na to da li će se u jednom trenutku Rusija i formalno uključiti u pregovore o normalizaciji odnosa Srba i Albanaca ili ne, ona sigurno neće nemo posmatrati ishod ovog višedecenijskog procesa.

Lavrov, koji u Beogradu učestvuje na obeležavanju godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, u kojem je Rusija od juna u statusu posmatrača, otvoreno je poručio da rešenje za KiM mora da bude zasnovano na Rezoluciji 1244, da mora da bude rezultat dogovora dveju strana i da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN. On je pojasnio i da će Moskva prihvatiti svako rešenje koje odgovara Srbiji i srpskom narodu.

Ruski diplomata očitao je i lekciju Evropskoj uniji zbog popustljivosti prema Albancima koji ne ispunjavaju obaveze i pozvao na što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština. Lavrov je u evropsko dvorište prebacio i optužbe Brisela da se Moskva previše meša u dešavanja na Balkanu i da vrši pritisak na države regiona, rekavši da je EU ta koja se ponaša bahato i kolonistički izvan svojih granica i da drugima poručuje da "nemaju šta da traže tamo gde je ona prisutna".

U tome što je Lavrov više puta ukazivao na Rezoluciju 1244 kada je reč o Kosovu, Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost vidi jasnu poruku Rusije svima onima koji misle da to pitanje može da se rešava mimo UN i međunarodnog prava:

- Moskva insistira da se pitanje statusa konačno reši u UN i uz saglasnost Rusije. Tu poruku neki tumače i kao to da nema rešenja koje bi podrazumevalo neke kreativnije dogovore, poput podele, razgraničenja i tome slično, jer je Rezolucija 1244 decidirana po tom pitanju - da je Kosovo u celini deo Srbije. Međutim, dodajući da će Rusija podržati rešenje koje odgovara Srbiji, Lavrov je jasno stavio do znanja da možemo da računamo na podršku Moskve.

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže, za "Novosti", da je sa Rusiju imperativ poštovanje međunarodnog prava i dokumenata:

- Poruke Lavrova su i opomena svima koji pokušavaju da umanje ulogu Moskve, što nije moguće, jer Rusija kao stalna članica SB drži ključeve promene bilo kakvog statusa KiM. Lavrov je samo potvrdio odlučnost Rusije da podrškom Srbiji spreči otimačinu srpske teritorije koja je zamišljena u određenim centrima moći, čime bi bilo pogaženo i međunarodno pravo i institucije.

Za bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Vladislava Jovanovića nema dileme da bez Rusije nema ratifikovanja bilo kakvog dogovora:

- Lavrov je podsetio i da je na zalaganje Rusije u Rezoluciju 1244 ušla odredba o poštovanju suvereniteta SR Jugoslavije, odnosno Srbije nad KiM.

SELAKOVIĆ: UN DA REAGUJU NA NASILjE

ŠEF srpske diplomatije Nikola Selaković rekao je u ponedeljak u razgovoru sa predstavnikom UN Miroslavom Jenčom da se od ove organizacije očekuje blagovremena i vidljiva reakcija na nastojanja Prištine da destabilizuje region.

Selaković i Jenča razgovarali su na marginama jubileja Pokreta nesvrstanih o nedavnim incidentima na administrativnim prelazima sa KiM, a srpski ministar istakao je da se očekuje adekvatna reakcija kada Priština jednostranim aktima krši Rezoluciju 1244 i ugrožava prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Beograd takođe očekuje i da Kfor ostane statusno neutralan.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili