BRNABIĆ U POSETI MOSTARU: Premijerka oduševljena gradom, najavila nove investicije

Tanjug

04. 10. 2021. u 21:17

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić posetila je danas Mostar gde je obišla Sabornu crkvu Svete Trojice u koju je Srbija do sada uložila dva miliona evra, kao i Prosvjetnu školu kojoj je Kancelarija za IT danas donirala računarsku opremu.

БРНАБИЋ У ПОСЕТИ МОСТАРУ: Премијерка одушевљена градом, најавила нове инвестиције

Foto: Tanjug

Brnabić je u Mostaru dočekao gradonačelnik tog grada Mario Kordić, sa kojim je obišla Stari most i Stari grad u Mostaru, a na mostu je u njenu čast izveden i skok sa mosta u Neretvu.

- Drago mi je što sam danas u Mostaru, ja sam prvi put u životu ovde, prelep je grad. O njemu sam do sada samo slušala i čitala i videti sve to uživo je poseban doživljaj -  rekla je Brnabić i dodala da će se tu vratiti i privatno.

Govoreći o podršci srpskoj zajednici u Mostaru, Brnabić je navela da je došla da obiđe sve što je do sada realizovano, ali i da se raspita šta još ima da se uradi.

Istakla je da je Saborna crkva najvažniji projekat, dodajući da je do sad za taj projekat Srbija donirala dva miliona evra, kao i da je ostalo oko milion evra kako bi taj projekat bio gotov.

- Trudićemo se da to isfinansiramo da se to završi, znam da je izuzetno važno - rekla je Brnabić.

Dodala je da je izuzetno važno i finansiranje Prosvetne škole i istakla da se to radi svake godine kontinuirano iz Ministarstva kulture, iz Ministarstva spoljnih poslova, a danas je i Kancelarija za IT Srbije donorala lap-topove, štampače, printere, kamere.

- To su male stvari koje deci u ovoj školi mogu mnogo da znače. Nama je to malo, njima je mnogo, a najvažnije je da oni osete našu podršku - istakla je Brnabić.

Potpredsednik Skupštine grada Mostara Veljko Milivojević izrazio je zadovoljstvo što Srbija brine o svom narodu u dijaspori, finansira ga i podržava.

- Putujući danas kroz našu Hercegovinu, dotakli smo se i istorije, vere, ekonomije, prosvete i videli smo da upravo zahvaljujući Srbiji i njenim zvaničnim institucijama, uspeli smo mnogo toga da obnovimo i unapredimo -  rekao je Milivojević.

Otac Radivoje Krulj kaže da izgradnja Saborne crkve, koji je jedan od simbola Mostara pored Starog mosta, nije imala podršku Kantona i da ove godine prvi put nemaju nijednu marku iz gradskog budžeta za obnovu Saborne crkve.

- Nadam se da će se to promeniti. Naša vera je od danas velika da nećemo stati sa radovima upravo ovom posetom - rekao je otac i Krulj i dodao da obnavljanje Saborne crkve znači i obnovu suživot u Mostaru.

Istakao je da je Vlada Srbije najveći donator za Sabornu crkvu sa dva miliona evra i dodao da imaju obećanje od predsednika Vučića da će dobiti milion evra za završetak crkve.

Predsednica Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sanja Bjelica Šagovnić zahvalila je na donaciji Vlade Srbije na računarskoj opremi, ali na svakoj vrsti podrške iz Beograda.

Istakla je da je ta podrška za njih motivacija da ostanu "svoj na svome", ali i čuva se srpski identitet, kultura, jezik.

Saborna crkva Svete Trojice je izgrađena 1873. i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu.

Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna 1992.

Obnova je počela 2010. godine, a crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873, jer je nacionalni spomenik kulture.

Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki verski objekat u BiH koji još nije obnovljen.

Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.

Srpsko prosvetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” zajedno sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom ”Gusle” i uz podršku SPC realizuje sve kulturne i obrazovne programe srpskog naroda u Mostaru i dolini Neretve.

Najvažnije manifestacije kojima se radi na očuvanju kulture, jezika i identiteta su Šantićeve večeri poezije, Svetosavska beseda i Božićni koncert koji se organizuju svake godine.

”Prosvjeta” u svom stogodišnjem delovanju ima za cilj očuvanje srpskog jezika, kulture i obrazovanja.

Od 2014., uz podršku SPC, organizuju ”Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture” kao dopunsku nastavu za srpsku decu iz Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona koja nemaju mogućnost da se obrazuju na maternjem jeziku.

Prosvetna škola je danas od Kancelarije za IT dobila 30 laptopova, jedan projektor, jedan multifunkcionalni kopir alarat, kameru.

BONUS VIDEO:

Ovo je prava snaga srpske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili