DEVETI DAN PROTESTA SRBA SA KOSOVA I METOHIJE: Evo kakva je situacija na Jarinju i Brnjaku

Novosti online

28. 09. 2021. u 07:49

NASTAVLJA se protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica.

ДЕВЕТИ ДАН ПРОТЕСТА СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Ево каква је ситуација на Јарињу и Брњаку

Foto: Printskrin

Na Kosovu i Metohiji i dalje je napeta situacija, kosovski specijalci se ne povlače sa položaja i Srbi ne odustaju od mirnog protesta.

Helikopteri Kfora u dva navrata su juče nadletali Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova i Metohije.

Iz Kfora poručuju da "pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever".

- Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata, proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo - naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Grupa od petnaestak Srba iz opština na severu Kosova i Metohije napadnuta je juče u južnom delu Kosovske Mitrovice. Niko nije teže povređen, iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica uglavnom na prelazima, a deo i na teritoriji severa Kosova i Metohije. Najveći broj tablica izdat je na administrativnom prelazu Merdare.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)