BI-BI-SI: Zašto su Srbi slabi na Bojsija?

Tanjug

21. 09. 2021. u 07:29

NEDAVNO preminuli britanski glumac DŽon Čalis, najpoznatiji po ulozi Bojsija u popularnoj seriji "Mućke", dobiće ulicu u Beogradu, čime će jedno mesto u srpskoj prestonici "uvek imati odjek Pekama", piše britanski Bi-Bi-Si, dodajući da je to najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

БИ-БИ-СИ: Зашто су Срби слаби на Бојсија?

Foto: V. Danilov

- To je jedini način da se odužite čoveku koji je voleo našu zemlju i naš grad - rekao je Vesić par sati posle vesti o smrti poznatog glumca, ne precizirajući tačnu lokaciju ulice.

Kako piše Bi-Bi-Si, ljubav je bila više nego uzvraćena, jer serija "Samo ljubav i konji", prevedena kao "Mućke", ostaje kulturni fenomen u Srbiji i drugim zemljama nekadašnje Jugoslavije, gde je često emitovana i titlovana, što znači da su svi znali naslov i fraze na engleskom jeziku.

Fizioterapeut Željko Đekić često me je pozdravljao sa izrazom "Lavli DŽabli" (Lovely jubbl) u klinici u blokovima na Novom Beogradu, koji ima arhitektonske sličnosti sa Pekamom u kome se dešava radnja serije, što je još jedan od razloga zbog kojeg "ludorije braće Troter tako snažno odjekuju u Srbiji".

- Mućke su moje detinjstvo. U spavaćoj sobi u kojoj smo moj brat i ja odrastali još uvek postoji uramljeni poster Del Boja, Rodnija i Bojsija. Del Boj je sanjar, a u Srbiji ima mnogo sanjara - rekao je Đekić.

Zbog smrti čoveka koji je tumačio lik Bojsija još se u mnogima u Beogradu mešaju osećanja tuge i ljubavi, a jedna od njih je Dragana Pavlović koja za BBC kaže da joj je žao, te da je on bio neverovatan glumac i veliki čovek.

Trajna popularnost serije u regionu ponekad iznenadi i njene glumce, pa je tako Nikolas Lindharst, koji je glumio Rodnija Trotera, rekao da se osećao "kao kraljica" prilikom posete Crnoj Gori, jer su gosti jednog restorana ustajali i pozdravljali ga aplauzom.

Ipak, Čalis je stvorio možda najjače veze od svih glumaca, a njegove posete Beogradu prošle godine dovele su do snimanja dokumentarnog filma "Bojsi u Beogradu", u kome je prikazana ogroman broj ljudi koji je došao da ga pozdravi i da im se potpiše na knjigu.

Takođe, on je na društvenim mrežama redovno pisao lepo o zemlji.

Neposredno pred smrt dobio je počasno državljanstvo, piše Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)