SRPSKOG POLITIČARA VRATILI U HAG: Sramna odluka Mehanizma zbog koje ispašta Radoslav Brđanin!

S. J. M.

17. 09. 2021. u 12:12

RADOSLAV Brđanin, nekadašnji potpredsednik Vlade Republike Srpske, koji je osuđen u Haškom tribunalu na 30 godina zatvora, vraćen je iz Danske, gde je izdržavao kaznu u zatvor u Sheveningenu u Holandiji.

СРПСКОГ ПОЛИТИЧАРА ВРАТИЛИ У ХАГ: Срамна одлука Механизма због које испашта Радослав Брђанин!

Foto: AP

Razlog za njegovo prebacivanje je što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Naglasili su da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu, jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Radoslav Brđanin će u Sheveningenu ostati sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne.

On je u zatvoru pune 22 godine, otkako ga je 1999. godine u BiH uhapsio SFOR i isporučio Hagu. Pre dve godine je stekao sva prava na uslovni otpust, ali ni njemu kao ni Sretenu Lukiću, Radivoju Miletiću, Dragoljubu Kunarcu i Vlastimiru Đorđeviću, predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus ne dozvoljava da izađu na slobodu. On od njih traži, kao uslov da bi im odobrio izlazak iz zatvora, da sad godinama nakon presuda priznaju zločine na koje su osuđeni, iako su ih tokom suđenja negirali.

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet