NAŠ JE INTERES DA SRBIJA BUDE U EU: Merkelova posle sastanka sa Vučićem u Beogradu označila strateške prioritete

D. Milinković

14. 09. 2021. u 09:00

NAŠ geostrateški interes je da sve zemlje regiona budu primljene u Evropsku uniju. Mi u Evropi moramo imati svest koliko je značajan ovaj prostor.

НАШ ЈЕ ИНТЕРЕС ДА СРБИЈА БУДЕ У ЕУ: Меркелова после састанка са Вучићем у Београду означила стратешке приоритете

Foto Tanjug

- Znam da je ponekad percepcija da taj proces pristupanja teče sporo i da evropska strana stalno smišlja neke nove zahteve. Ali, vidimo niz rezultata i napredak.

Ovo je sinoć u Beogradu poručila nemačka kancelarka Angela Merkel, nakon sastanka u četiri oka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a koji su oboje nazvali otvorenim i iskrenim.

Na sastanku su dominirale tri glavne teme - dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, integracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana u EU i nemačke investicije u našu zemlju.

Oni su se nakon obraćanja medijima u Palati "Srbija" dotakli i pitanja u vezi sa kojim dve zemlje stoje na najudaljenijim pozicijama - Kosovu i Metohiji. Upitani da li će se od Srbije zahtevati da prizna Kosovo kako bi postala članica EU, Merkelova je rekla:

- Neka pitanja će se rešiti na kraju jednog procesa. Nisu ni sve članice Evropske unije priznale Kosovo, ali to pitanje se mora rešiti da bi Srbija dobila od svih članica pristanak za prijem u članstvo. Nema smisla razgovarati o kraju procesa dok se rešavaju drugi problemi. Pitanja neće nestati, ja sam za mapu puta, gde se najpre rešavaju sva druga pitanja.

Predsednik Vučić je ukazao da Srbija dobro zna šta su uslovi za naše članstvo u EU - rešavanje pitanja Kosova, odnosno odnosa Beograda i Prištine:

- Da li smo svesni da nećemo biti članica EU pre rešavanja ovog problema? Potpuno smo svesni. Protiv sam zamrznutog konflikta, dobro je da to rešava ova generacija, a da ga ne ostavljamo u nasleđe. Mi samo u miru vidimo budućnost. Zato vodimo dijalog na ozbiljan i odgovoran način, spremni da razgovaramo o svim mogućim kompromisnim rešenjima, da uredimo odnose tako da imamo potpuno slobodan protok robe, usluga, kapitala. Ali, to mora da bude kompromisno rešenje, ali ne ponižavajuće za Srbiju. Iz Prištine poručuju da oni imaju svoj ustav, ali i Srbija ima Ustav.

Merkelova je ukazala da je tokom godina saradnje dveju zemalja uspostavljen otvoren odnos pun poverenja:

- Na tom putu smo postigli niz rezultata bez obzira na to što je pred Srbijom i celim regionom još dug proces do članstva u EU, što je naš zajednički cilj. Iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša odlikuje odnos Vučića i mene. Ja Vučića znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja.

Predsednik je izrazio ogromno zadovoljstvo i zahvalnost nemačkoj kancelarki na svemu što je prethodnih godina uradila i za Srbiju i za region, i što je na kraju svog mandata posetila Beograd. Naveo je i da je na sastanku bilo reči o usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, koja je sa 46 odsto povećana na više od 62 odsto, o političkim temama, rezultatima Berlinskog procesa:

- Ovih dana ćemo imati i najkonkretnije rezultate tog procesa. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stiže u Srbiju i tada će biti položen kamen temeljac za izgradnju puta koji pomaže i EU, Niš - Pločnik - Priština.

Gošća iz Berlina istakla je da, što se tiče ekonomske saradnje, dve države imaju uspešnu "priču" iza sebe, a Vučić se nadovezao da Srbija i Balkan mogu da budu mašine ekonomskog rasta, a ne samo oni koji prave probleme. Merkelova je prenela da je sa predsednikom Vučićem razgovarala i o unutrašnjepolitičkim pitanjima, kao i potrebi daljeg sprovođenja reformi, te i naglasila neophodnost otvaranja daljih pristupnih poglavlja. Rekla je da je u oblasti pravosuđa potreban napredak, te dodala da je predsednik Vučić izneo plan rada u toj oblasti.

Merkelova je još jednom podvukla da će svaki izabrani kancelar Nemačke nastaviti da se zalaže za procese započete na Zapadnom Balkanu, uključujući i Berlinski proces, ali da on nije zamena za pristupanje EU, već za cilj ima povezivanje regiona.

Na pitanje kako gleda na inicijativu "Otvoreni Balkan" i da li su ova dva procesa komplementarna ili su jedan drugom konkurencija za zajedničko tržište Zapadnog Balkana, ona je rekla da su možda tri zemlje našle drugu najbolju mogućnost, ali da je cilj da u proces bude uključeno svih šest zemalja regiona.

Nemačka kancelarka sletela je u Beograd juče nešto posle 16 sati, gde ju je na crvenom tepihu i ispred špalira počasne garde sačekao predsednik Vučić. On joj je uručio buket cveća, a pozdravili su se pesnicama, u skladu sa epidemiološkim merama.

Merkelova se nije zadržavala na aerodromu, već se odmah uputila ka vozilu i krenula ka Palati "Srbija", gde joj je priređen svečani doček, uz intoniranje himni i ispaljivanje počasnih plotuna. Ona je sinoć i prespavala u srpskoj prestonici, a danas odlazi u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima sa Zapadnog Balkana.

SEDELA IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGA

PRILIKOM svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom intoniranja himne sedela zbog zdravstvenog stanja, što je bio slučaj i tokom njenih prethodnih bilateralnih poseta stranim zemljama. Predsednik Vučić je stajao, jer naš Ustav propisuje da zvaničnici tako postupaju tokom intoniranja himne. Praksu sedenja tokom intoniranja himni Merkelova je uvela još pre dve godine, a nakon nekoliko epizoda drhtavice koje je imala tokom svečanih ceremonija.

VIDELI SE 15 PUTA

PREDSEDNIK Vučić i Merkelova sastali su se 15 puta od 2014. godine. Imali su bilateralne sastanke, a sretali su se i na multilateralnim skupovima. Tokom 2014. godine razgovarali su dva puta u Berlinu. Godinu kasnije Merkelova je došla u Beograd, a još dva puta su se 2015. videli u Beču i Berlinu. Usledili su razgovori u Parizu, Berlinu 2017. dok su se tokom 2018. godine videli pet puta - dva puta u Berlinu i po jednom u Sofiji, Helsinkiju i Parizu. Tokom 2019. su pričali u Davosu, Berlinu i Njujorku, a 2020. godine su učestvovali na istoj video-konferenciji. Bilo je i dosta telefonskih razgovora tokom prethodnih godina.

ZAINTERESOVANI ZA LITIJUM

PREDSEDNIK Vučić i Merkelova razgovarali su i o pitanju zaštite životne sredine, ističući da, ukoliko u Srbiji budu realizovana bilo kakva iskopavanja litijuma, sve mora da bude urađeno u skladu sa najvišim standardima, čuvajući životnu sredinu. Merkelova je potvrdila i da je Nemačka zainteresovana za ovu rudu, kao i ceo svet:

- Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vršiti u skladu sa ekološkim standardima. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje - rekla je Merkelova.

Predsednik Srbije takođe je naglasio da će, ako bude bilo iskopavanja, sve biti u skladu sa najvšim evropskim i svetskim standardima.

NOVAC ZA OBNOVU BIBLIOTEKE

NEMAČKA kancelarka ukazala je da su naše dve države tesno povezane i dodala da je imala priliku da kroz zbirku istorijskih dokumenata, koje je videla u Beogradu, spozna da su nemačko-srpski odnosi uspostavljeni davno u oblastima ekonomije, kulture i politike. Ratifikovani su sporazumi o memorijalima i odbrani, a u pripremi je i sporazum o saradnji u oblasti kulture i obnovi Narodne biblioteke koja je uništena u bombardovanju 1941. U planu je i sporazum o strateškoj saradnji o klimatskim promenama između vlada dveju zemalja.

Merkelova je u svom obraćanju medijima posebno ukazala na 80-godišnjicu napada Vermahta na Jugoslaviju. S tim u vezi je najavila pola miliona evra koje će Nemačka dati za obnovu, ističući da je to važan signal pomirenja i sećanja na događaje, što je važno i za region.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (24)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!