BALKAN JE DOSTA BIO TAMPON-ZONA: Region se ne može stabilizovati iz SAD, već iz Srbije

V. N.

08. 09. 2021. u 20:39

IZ Vašingtona, Brisela i Berlina ne može se stabilizovati Balkan, već samo iz Srbije. Mađarska je u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer je njeno članstvo u EU važno ne samo zbog ekonomije, već zbog bezbednosti i stabilnosti čitave Evrope.

БАЛКАН ЈЕ ДОСТА БИО ТАМПОН-ЗОНА: Регион се не може стабилизовати из САД, већ из Србије

Foto Tanjug/AP

Postoji koncepcija koja kaže da je Balkan dobra tampon-zona, jer ne moramo da branimo Beč, pošto će Srbi i Mađari da se bore za odbranu hrišćanstva. Mi imamo 150 godina iskustva sa tim. Poručujem Evropi da ne treba da prepuste Balkan da bude tampon-zona, već da ga uključe u zajedničku bezbednosnu strukturu.

Ovo je juče poručio u Budimpešti premijer Mađarske Viktor Orban nakon zajedničke sednice vlada dveju zemalja. On je sa svojom koleginicom iz Beograda Anom Brnabić potpisao Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu država, a reosorni ministri su stavili potpise na memorandume o saradnji u oblastima privrede, poljoprivrede, diplomatskih odnosa, policije, evropskih integracija, kao i za razvoj brzih putničkih vozova od Beograda do Budimpešte.

Premijerka Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom, izjavila je da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći:

Foto Tanjug/AP

Ana Brnabić i Viktor Orban

- Sa druge strane je i politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pritom bez zadrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj. klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU.

Predsednica srpske vlade je navela da je Mađarska postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

Govoreći o energetici, Orban je podsetio da će od 1. oktobra Mađarska uspeti da obezbedi transport 8,5 milijardi kubnih metara gasa preko "Turskog toka", koji kroz Srbiju vodi do Mađarske. Podsetio je da je do sada Mađarska doprinosila snabdevanju gasom Srbije, dok će sada biti obrnuto, što je, kaže, potpuno prirodno. U vezi sa brzom prugom Beograd-Budimpešta, on je rekao da će se mađarska strana truditi da ostvari projekat u predviđenom vremenu i obezbedi još bolji protok robe i ljudi između dve zemlje.

Foto Tanjug/AP

Zajednička sednica dveju Vlada

MEŠOVITE PATROLE DUŽ GRANICE

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i njegov kolega iz Mađarske Šandor Pinter potpisali su protokol o mešovitim patrolama duž zajedničke granice.

- Srbija nikad neće i ne može da postane parking za migrante, pa je potrebna pomoć svih naših partnera - izjavio je Vulin.

Premijer Orban je ukazao da unutar Avganistana postoji masa od oko četiri miliona ljudi, koji mogu da krenu preko Turske ka zapadnoj Evropi:

- Mi znamo šta nam je činiti, a to je da zajedno sa Srbima nađemo što južniju liniju gde možemo da ih zaustavimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024