SRAMOTA VREĐATI ZASTAVU I HIMNU: Deo javnosti ismeva ili kritikuje intoniranje "Bože pravde" u školama , predsednik Vučić poručuje

Lj. BEGENIŠIĆ

03. 09. 2021. u 07:30

DEMOKRATIJA ne znači samo vladavinu većine, već i poštovanje prava manjine. Pravo i na drugačije mišljenje i iznošenje drugačijih stavova.

СРАМОТА ВРЕЂАТИ  ЗАСТАВУ И ХИМНУ: Део јавности исмева или критикује интонирање Боже правде у школама , председник Вучић поручује

Foto N. Fifić

Uvek ću braniti i one koji ne vole našu himnu "Bože pravde", koji nisu oduševljeni našom trobojkom. Jer imaju pravo da se tako odnose prema našim znamenjima, obeležjima i svečanim pesmama. Međutim, sramota je i nije dobro da pojedine društvene grupe, političari i mediji vređaju na najgori i najbesmisleniji način sve ono što predstavlja zajedništvo i jedinstvo zemlje, našu himnu i zastavu.

Ovo je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u video-snimku na instagram-nalogu "Budućnostsrbijeav". Predsednik je upozorio da ovo dolazi u trenucima kada smo izloženi velikim pritiscima i kada očekujemo još veće pritiske po pitanju opstanka celovitosti naše zemlje.

- Pozivam sve ljude da se ujedinimo i sve razlike stavimo po strani i stanemo svi uz našu himnu "Bože pravde" - naveo je Vučić.

Neposredan povod za predsednikovu reakciju bile su žestoke kritike koje je deo javnosti uputio zbog odluke da školska godina počne himnom "Bože pravde". "Građanisti" i dežurni kritizeri iz "kruga dvojke" nezadovoljni su rečima himne, porukom koju šalje, sadržajem, pominjanjem Boga, srpske sloge...

"To je nametnuti rodoljubivi diskurs, ali devetnaestovekovni, nije normalno da deca idu u školu uz stihove 'složi srpsku braću dragu'." "'Bože pravde' je himna samo za verujuće, uvođenje himne u škole je samo deo procesa stvaranja poslušne mase - idiotizam." Ovo su neki od stavova na društvenim mrežama.

U drugim državama "Bog" u himni nije sporan, ni u britanskoj "Bože, čuvaj kraljicu", ni u ruskoj "Štićena Bogom, rođena zemljo", ni moto Amerike "U Boga verujemo". Tamo se ne dovodi u pitanje intoniranje himne u školama.

- Svakog jutra peva se američka himna "Zastava okićena zvezdama" i izgovara "zakletva zastavi", a za decu koja su vernici ostavi se vreme da se pomole Bogu ako žele. Za američke državljane himna i zakletva zastavi su obavezne - kaže za "Novosti" profesorka koja se školovala u SAD. I u Kanadi je pevanje i sviranje himne "O, Kanado" deo školske svakodnevice, a u ovoj zemlji je podsećanje na njenu istoriju, vrednosti, slobode i institucija sastavni deo obrazovanja.

- Oni koji su zagledani u zapadnu demokratiju, ovu obavezu tamo smatraju normalnom i prihvatljivom, ali nisu spremni da to prihavate u svojoj zemlji - kaže nam akademik Ljubodrag Dimić.

- Država se razbija razbijanjem škole, kao i podrivanjem zastave i himne kao državnih i identitetskih simbola.

Aleksandar Vučić, Foto Tanjug

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da samozvana elita koja smatra da je jedina pozvana da upravlja drušvom, a koja se okuplja na "Tviteru" i portalima tajkunskih medija, ima problem sa svime što ima srpski predznak jer gaji dubok prezir prema sopstvenom narodu.

- Isti ti koji danas kritikuju intoniranje srpske himne držali su Titove slike po učionicama i rado pevali "Hej, Sloveni" - kaže Rajić za "Novosti".

- To je zasebna politička kategorija koju ja nazivam "jugosrbijanci", a koja se sve vreme vodi devizom "slaba Srbija, jaka Jugoslavija". Oni su samo poreklom Srbi, ali sve što je srpsko doživljavaju kao primitivno, nazadno i upravo tu i jeste glavni uzrok njihove mržnje prema Vučiću jer on vodi nacionalnu i srpsku, a ne jugoslovensku politiku.

A u demokratskim državama na koje se rado pozivaju kritičari srpske himne - ne prave se razlike po nacionalnoj i verskoj pripadnosti - himnu, grb i zastavu svi jednako poštuju.

SVEČANO Smederevski učenici  pevaju "Bože pravde", Foto N. Živanović

SRBIJA, MAJKA SVIM GRAĐANIMA

MINISTAR Nikola Selaković o komentarima Bošnjačkog nacionalnog veća da "Bože pravde" vređa manjine rekao je da "odavno nije čuo takve budalaštine":

- To je ista ona himna države pod kojom su se zajedno naši preci borili na Solunskom frontu 1918. godine. Srbija je majka svim svojim građanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili