VULIN OŠTRO O ČOMIĆKI: Ministar koji bi stavio u popis vojvođansku naciju, odmah da potpiše i ostavku

Novosti online

25. 08. 2021. u 16:36

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oštro je reagovao na podnošenje inicijative od strane lidera LSV Nenada Čanka i VP Aleksandra Odžića da se na popisu najavljenom za 2022. godinu kao posebna nacionalnost klasifikuje "Vojvođanin", a tu inicijativu je podržala i ministarka Gordana Čomić za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

ВУЛИН ОШТРО О ЧОМИЋКИ: Министар који би ставио у попис војвођанску нацију, одмах да потпише и оставку

Foto Tanjug

- Nove nacije se još od vremena Otomanskog carstva i Austrougarske na Balkanu uvek prave iz srpskog naroda i slabljenje Srba je jedini razlog zašto se pokušava formirati vojvođanska nacija. Da zaista postoji vojvođanski identitet valjda bi se među drugim narodima koji žive u Vojvodini stvorila ideja o vojvođanskoj naciji, koliko bi Mađara, Hrvata, Slovaka, Bošnjaka postalo pripadnik vojvođanske nacije i da li postoji i jedna partija među Mađarima, Hrvatima i svim drugim narodima koji žive u Vojvodini koja za svoj cilj ima formiranje vojvođanske nacije? - rekao je ministar Vulin i dodao:

- Autonomaška rukovodstva sve do antibirokratske revolucije pokušavala su da stvore vojvođansku naciju i još više udalje AP Vojvodinu od Srbije čiji je deo. Pokušavali su autonomaši da formiraju i akademiju nauka, da izmišljaju neki vojvođanski identitet ali čak ni oni nisu uspeli da izmisle vojvođanski jezik, a nacija je zajednica jezika. Revizija Drugog svetskog rata je završena ujedinjenjem Nemačke i razbijanjem SFRJ i SSSR, a revizija Prvog svetskog rata bi se završila otcepljenjem Vojvodine i svođenjem Srbije na granice sa Berlinskog kongresa. Ministar u Vladi Srbije koji bi stavio u popis vojvođansku naciju trebalo bi odmah da potpiše i ostavku da nam uštedi vreme koje bi potrošili za njegovu smenu.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)