ĐILAS BI DEKRETOM NA VLAST: Lider SSP ponovo preti bojkotom izbora i protestima, iz SNS poručuju da nude dijalog i dogovor

D. MILINKOVIĆ

01. 08. 2021. u 20:46

I PRE nego što je video konkretan dokument o tome na šta je sve vlast spremna da se obaveže u poboljšanju uslova izbora, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas preti odustajanjem od daljih razgovora, bojkotom birališta i protestima, poručuju predstavnici vladajućeg SNS.

ЂИЛАС БИ ДЕКРЕТОМ НА ВЛАСТ: Лидер ССП поново прети бојкотом избора и протестима, из СНС поручују да нуде дијалог и договор

Ana Brnabić sa članovima SNS u Obrenovcu i Surčinu

Za njih je ovo još jedan dokaz da opoziciji okupljenoj oko SSP očigledno ne odgovara nikakav stranački dijalog i da je njihov ključni zahtev da Aleksandar Vučić ne postoji.

I premijerka Ana Brnabić, poverenica Gradskog odbora SNS Beograd, prilikom posete članovima u Obrenovcu i Surčinu, poručila je da uprkos tome što deo opozicije nudi nasilje i obračune sa političkim neistomišljenicima, Srpska napredna stranka nudi dijalog i razumevanje.

Đilas je, inače, već "pripretio" i evroparlamentarcima koji posreduju u dijalogu o izbornim uslovima, da ni ne počinju razgovore ako im pristupaju sa idejom da se dogovore neke kozmetičke izmene, i poručio im da u tom slučaju neće ulaziti u izbornu trku.

Za člana Predsedništva naprednjaka i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića nema dileme da je za deo opozicije "dobar samo dijalog u kojem bi im SNS i Vučić rekli da Đilas preuzme vlast i da se oni povlače":

- Oni žele da njih neko dekretom, bez volje građana, dovede na vlast. Svaki drugi rezultat za njih će biti neuspešan, jer oni znaju da na izborima ne mogu da dobiju podršku građana. Kada neko, poput Đilasa, nema rezultate iza sebe i ne može da odgovori na jasne uspehe koje ima Vučić - puteve, investicije, radna mesta, "Otvoreni Balkan", veći standard - onda su njima jedini politički argument kriminalci, pretnje protestima i bojkotom izbora. Taj scenario smo već gledali, na isti način kako se danas kriminalizuje Vučić, od 2001. godine kriminalizovan je Zoran Đinđić. Isti ljudi to vode, za iste ljude su sada drugi kriminalci politički argument.

On je naveo i da u međustranačkom dijalogu učestvuje većina stranaka koje žele da iskreno, kroz dijalog sa SNS, kao najvećom strankom, dođu zajedno do izbornih uslova koji će biti prihvatljivi za sve.

I Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS, kaže za "Novosti" da će Đilas sve uraditi kako ne bi izašao na izbore, jer to ujedno znači i kraj lažima o velikoj podršci koju tvrdi da ima:

- Takođe, to bi bilo i suočavanje sa istinom koja glasi da građani Srbije misle potpuno suprotno od onoga što besomučno plasiraju Đilasovi mediji, pišu njegovi botovi po društvenim mrežama i što u javnom prostoru propagiraju njegovi najamnici iz sveta javnih ličnosti. Upravo zbog toga će Đilas pokušati da razgovore koji se vode učini besmislenim, a svojim impotentnim pretnjama misli da će izvršiti pritisak kako bi se bezuslovno prihvatili svi njegovi zahtevi. Mislim da su i evroparlamentarci sada već potpuno svesni sa kakvim političkim diletantom i nesposobnjakovićem imaju posla i zato Đilasovo infantilno ponašanje više nikoga ne iznenađuje, a njegove pretnje nikoga ne zabrinjavaju.

POKUŠAJ MOBILIZACIJE BIRAČA

TO što Đilas šalje poruke da će unapred odbaciti dogovor sa vlašću o izbornim uslovima i bojkotovati izbore, Bojan Klačar iz CeSID-a, za "Novosti" ovako tumači:

- S jedne strane, grupacija oko SSP želi da izvrši "pritisak" na posrednike u dijalogu iz EP, da se uzmu u obzir i ključni zahtevi opozicije, a s druge da mobiliše svoje birače, kako bi obezbedili podršku za dalje poteze, bez obzira na to da li oni idu u pravcu izlaska na izbore ili bojkota i protesta. Lično smatram da u ovom delu opozicije nije doneta konačna odluka o bojkotu izbora, pogotovo imajući u vidu da se SSP i njeni partneri nalaze u nekoj vrsti predizborne kampanje, što se vidi i po njihovim istupima i izjavama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka