VUČIĆ O IZJAVI ALJBINA KURTIJA: Nisam znao da nam treba njegovo odobrenje za Mini Šengen

Tanjug

29. 07. 2021. u 14:56 >> 15:34

AKO Aljbin Kurti ne razume dobre stvari koje donosi inicijativa o regionalnoj saradnji i svojim porukama osvaja prostor, zatvaranjem, a ne otvaranjem Prištine, mnogo greši, konstatovao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ВУЧИЋ О ИЗЈАВИ АЉБИНА КУРТИЈА: Нисам знао да нам треба његово одобрење за Мини Шенген

Foto: AP

On je tako u Skoplju odgovorio na pitanje novinara o oceni Kurtijevog kabineta protiv inicijative tvz. "Malog Šengena", uz nazivanje Edija Rame kolaboracionistom.

- Kurti je rekao da Rama srpski kolaboracionista, što je teška optužba, ali to govori više o Kurtiju nego o Rami - rekao je Vučić.

On je istakao i da Rama radi dobre stvari za svoju zemlju i narod.

- A, što to Kurti ne razume i misli da je vreme da šovinističkim porukama osvaja prostor, zatvaranjem Prišitne, a ne otvaranje, pretnjama i ucenama, a ne saradnjom, veoma greši, ali nemam ništa protiv toga - rekao je Vučić.

Na konstataciju Kurtija da inicijativa nema odobrenje, Vučić je odgovorio:

- Nisam znao da nam treba njegovo odobrenje... Ali, lepo je kada neko ima visoko mišljenje o sebi.

Na pitanje da li onda inicijtivu ne razume ni pokret Dveri, koje ocenjuju da je to pomaganje "velikoalbanskom projektu", Vučić je rekao da su Kurtijeve reči najbolje objasnile takav stav.

- Ako političari ne razumeju šta za Srbiju znači da izvozi i uvozi robu bez dažbina, čekanja... Dete u osnovnoj školi zna da napravi razilku... - rekao je Vučić.

Dodao je, međutim, da ne misli da je Obradović imao zlu nameru, već, kako kaže, priča ono što je lepše i lakše, pa spominje "Mini Šengen" sa Crnom Gorom i RS.

- A, kako sa Crnom Gorom, kada oni ne žele, kako sa RS koja nije međunarodno priznata država, usledile bi odmah sankcije... - primetio je Vučić.

Ponovio je da ko želi može da se priključi inicijativi, može, ko ne želi ne mora.

- Histerija nerazumevanje uvek su postojale u predvorju velikih ideja i stvari koje se dešavaju - rekao je Vučić i podsetio da su se on i Rama, kako je ispričao, sreli u Beogradu pre šest godina prvi put, a gledali se i razmišljali samo kako da se ne vide.

- A, danas razmatramo otvaranje granica... Tako je bilo i sa EU, na početku velika mržnja, a onda su se ljudi setili da naprave mir, uspeh i tako je bilo. Treba da sarađuejmo, otvaramo zemlju i zarađujemo više - zaključuio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu