DANAS SAMIT LIDERA ZAPADNOG BALKANA: Srbiju će predstavljati premijerka Brnabić

Tanjug

05. 07. 2021. u 11:32

SAMIT lidera Zapadnog Balkana u okviru inicijative Berlinski proces biće održan danas posle podne, u onlajn formatu, a Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

ДАНАС САМИТ ЛИДЕРА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Србију ће представљати премијерка Брнабић

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Glavna tema osmog Samita Berlinskog procesa biće dalja izgradnja zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Izaslanica za odnose sa Zapadnim Balkanom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Suzana Šic za "Dojče Vele" najavila je da će se Samit posebno fokusirati na naredne korake za izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta o kojem su se lideri Zapadnobalkanske šestorke dogovorili na samitu u novembru prošle godine.

To se odnosi četiri temeljne slobode - slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala - na kojima počiva i inicijativa "Mini Šengen", a što bi u celom regionu trebalo da se postigne do 2024.

Ona je objasnila da su na sprovođenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište posebno angažovani Savet za regionalnu saradnju (RC C) i Sekretarijat Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Konkretni rezultati Berlinskog procesa do sada, prema njenim rečima, su ukidanje naknada za roming na Zapadnom Balkanu koje je stupilo na snagu od 1. jula, proširenje saobraćajne i energetske infrastrukture i njeno povezivanje s koridorima EU i osnivanje Regionalne kancelariju za mlade (RYCO).

Uoči Samita, nemačka kandelarka Angela Merkel poručila je da je budućnost Zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi.

Ona je u video poruci u subotu istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada sa Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Nemačke.

Merkel je prošle sedmice razgovarala video-linkom sa liderima sa Zapadnog Balkana, među kojima i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u cilju pripreme novog Samita, kao i o regionalnim i bilateralnim pitanjima.

Nakon tog onlajn susreta, Vučić je istakao da je imao "veoma dobar razgovor" sa nemačkom kancelarkom i ocenio da su odnosi dve zemlje u usponu, zahvalivši Merkelovoj, u ime Srbije, za njen doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana - naveo je Vučić na nalogu "buducnostsrbijeav".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost