"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Šta je to "kolumbijski model" koji će Beograd i Priština primeniti na Gazivodama

J. SUBIN

24. 06. 2021. u 13:27

UGOVOR o reci Kolumbiji, kao modelu za upravljanje jezerom Gazivode na Kosovu i Metohiji, koji su predložili američki stručnjaci vladama Beograda i Prištine, ratifikovan je 1964. godine, posle dve decenije pregovora, između Amerike i Kanade!

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта је то колумбијски модел који ће Београд и Приштина применити на Газиводама

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Severna Amerika tako je uredila situaciju sa vodosnabvevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava.

Kako za "Novosti" objašnjavaju stručnjaci za energetiku, ovaj ugovor je doveo do izgradnje tri brane za skladištenje u Britanskoj Kolumbiji. Reka Kolumbija počinje u Kanadi i nastavlja se u Americi, a to su veliki kapaciteti u vodi. Ideja je bila kako optimalno upravljati kanadskom vodom, a da visoke vode koje nalete, ne naprave veliku štetu američkim elektranama. Velika količina energije se proizvodi iz reke Kolumbije.

- Rešenje je napravljeno posle 20 godina, tako što su napravljena tri vodna zahvata na kanadskoj teritoriji, kojima se reguliše voda za potrebe elektrana, koje se naprave na reci Kolumbiji, bilo u Americi ili u Kanadi - ističe naš stručnjak. - U taj ugovor su ušli i dogovori oko energetike, u smislu vlasništva. Napravljen je paket ko je u kom procentu vlasnik. Tu su država, lokalne samouprave, privatni akcionari i investitori. Napravljeno je da svu vodu preuzima jedan entitet - kompanija i onda ona plasira energiju na osnovu ugovora.

Kolumbijski model reguliše vodu, vlasništvo nad njom, optimizaciju korišćenja vode i energije. Ovde sve zainteresovane strane moraju da budu zadovoljne, da bi vlasnici imali najveću korist.

U.S. Energy Information Administration

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost