CRKVA U SAMODREŽI PRETVORENA U JAVNI TOALET: Ivica Dačić - Kulturna baština na Kosmetu je ugrožena, ovo je pokušaj revizije istorije

Tanjug

14. 06. 2021. u 12:01

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao "kosovsko", čime se, kako je rekao, na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosmetu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine.

ЦРКВА У САМОДРЕЖИ ПРЕТВОРЕНА У ЈАВНИ ТОАЛЕТ: Ивица Дачић - Културна баштина на Космету је угрожена, ово је покушај ревизије историје

Arhiva

- Ta baština jeste ugrožena, ne samo kroz takve pokušaje, već i fizički. O tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine - rekao je Dačić otvarajući sastanak Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

On je ocenio da je zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama.

- Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije - rekao je Dačić i podsetio da je od 1999.godine na Kosovu i Metohiji porušeno, oskrnavljeno i devastirano preko 150 pravoslavnih hramova i crkava.

Kako kaže, i danas ima crkva koje svedoče pokušajima zatiranja njihovih tragov, a primer za to je i crkva u Samodreži.

- Devastirana je, ostala je bez krova, a unutrašnjost je pretvorena u smetlište i javni toalet - ukazao je Dačić.

Dačić je poručio na sastanku da zahtevi Prištine za članstvo u UNESKO predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

On je podsetio i da je Srbija bila domaćin Generalne skupštine te organizacije 2009. godine, kada je usvojena rezolucija pod nazivom „Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji“.

Tim dokumentom su, kaže, potvrđeni stavovi Srbije po pitanju Kosova i Metohije, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i osudila se diskriminacija pravoslavnog hrišćanskog stanovništva na religijskoj osnovi i pokušaj da se izbriše i izmeni srpski identitet, istorija, karakter i srpsko-hrišćanska kultura.

Podsetio je i da je tokom poslednjeg sastanka Međunarodnog sekretarijata na inicijativu Srbije konstatovana činjenica o ugroženosti hrišćanskih crkava na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Narodne skupštine je na kraju obraćanja pozvao sve hrišćane na veću međusobnu solidarnost.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!