VUČIĆ UOČI RAZGOVORA U BRISELU: Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav!

Novosti online

13. 06. 2021. u 13:33

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

ВУЧИЋ УОЧИ РАЗГОВОРА У БРИСЕЛУ: Није време за велике речи, већ за чврст став!

Foto: Printscreen

Kako je predsednik ranije najavio, sutra putuje u Brisel gde ga očekuju važni sastanci i razgovori, a u utorak je i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Na pitanje da li je dobio neki savet od vladika uoči razgovora u Briselu, predsednik ističe da nije vreme za velike reči, već za borbu koja je pred Srbijom. 

- Nisu laki dani pred nama, situacija nije ružičasta, i nije vreme za velike reči, već za čvrst stav. Vreme je da pokažemo koliko smo za dijalog, koliko nam je važno da gledamo u budućnost, da sačuvamo mir i stabilnost ali to ide teže, jer Albanija napada svakodnevno - rekao je predsednik gostujući na TV Pink.

Povodom tužbi za navodni genocid od strane Aljbina Kurtija, predsednik ističe da time dokazuje da on nije spreman za dijalog.

- Evo ja mu kažem da ne preti, može da tuži, ali to pokazuje da on je on protiv dijaloga. On može da dovede neke ljude, možemo i mi, ali to opet pokazuje da nije spreman na dogovor. U Brisel vredi ići, jer nemate alternativu u razgovoru, jer je svaki razgovor bolji od ispaljenog metka. Ja hoću da sačuvam mir - dodao je predsednik.

- Vi vidite koliko Srbija napreduje, iako je ovo najsiromašniji deo naše zemlje. Ali, ako oni to ne žele i ako misle da time ucenjuju i prete, neka nastave sa tim - dodao je predsednik povodom svakodnevnih napada Albanaca i Kurtija.

- Voleti svoju naciju, nije ništa loše, to je kao da volite svoju porodicu. Autošovinizam je imanentan beogradskim kvazi intelektualcima, i srećan sam što moja pamet neće dosegnuti taj nivo koliko oni mrze svoj narod, dodao je predsednik.

Povodom protesta u Zrenjaninu i pokušaja dela opozicije da oteraju investitore iz ovog grada, predsednik ističe da se povodom svega neprijatno oseća, jer to može da otera investitore.

- Užas koliko se neprijatno osećam pred ljudima koji treba da ulože 850 miliona evra. Od toga će Zrenjanin da živi, a mogu da ih oteraju. Uprkos svim problemima, nekima smetaju petlje, putevi sa ove, one strane. Ja razumem da svako hoće da vidi zelenilo, ali mi smo se svi doselili u zgrade, pustite ljude. To je zaneman za politiku, moja je zeleno drvo. Posadili smo sto puta više drveća, nego vi svi zajedno - objasnio je Vučić.

Predsednik se dotakao i uspeha koji je Srbija postigla, najavivši da će ponovo biti u samom vrhu Evrope, samo ako budemo marljivi i vredni.

- Ne mogu da verujem da neko ima tako neodgovoran i neozbiljan pristup. Morate da razgovarate sa svima, kao što morate da dovodite investitore. Mislite da je neko srećan u Evropi, ko ne daje nikakve pare nama, mi budemo ispred njih. A to možemo samo ako smo vredni, marljivi, i opet možemo da budemo prvi ili drugi u Evropi. Nemojte da imate iluzije. NJegova Svetost mi je rekao: "Čestitamo, sjajni su uspesi, ali što mora da se priča o tome?" Zamislite da ne smem da pričam o stopi rasta, stopi javnog duga? - pitao se predsednik.

Kada je reč o tome da EU ne otvara poglavlja i pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana, Vučić kaže da nema zelenog svetla ni za koga.

- Video sam da se Ana nasekirala, mučila se, radila tri meseca danonoćno da bi se spremili za klastere, uradili su odmotavanje, akcize, ma sve što su tražili, i ništa. Moja poruka je da nastave da rade, mi smo na evropskom putu. Izborićemo se na kraju, kada vidimo naše stope rasta i vidimo njihove - dodao je predsednik povodom situacije sa EU.

Predsednik se osvrnuo na napade i pretnje smrću koje dobija na svakodnevnom nivou, istakavši da o njegovim delima svedoče oredeni koje je dobio.

Napomenuo je da ga ne dotiču napadi jer je, između ostalog, jedini srpski predsednik koji je dobio Orden Svetog Save prvog reda.

To se, napominje, mnogima ne dopada, kao ni činjenica da je dobio orden od Vladimira Putina i Miloša Zemuna.

Najavio je i veliku vojnu vežbu 27. maja na Pešterskoj visoravni.

- Prvi put će naši dronovi da tuku sa bombama od 250 kilograma, mnogo toga ćete moći da vidite. Mnogo toga smo nabavili, Srbija će biti sve jača. To je važno kako bi se odvratio svaki potencijalni agresor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)