SINIŠA MALI PREDSEDAVAO: Održana sednica Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca

Novosti online

08. 06. 2021. u 14:40

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predsedavao je danas sednicom Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na kojoj je doneto nekoliko bitnih odluka za funkcionisanje i dalji rad tog tela.

СИНИША МАЛИ ПРЕДСЕДАВАО: Одржана седница Координационог тела за спречавање прања новца

Foto: Ministarstvo finansija

Na sednici je dogovorena mogućnost da se Koordinaciono telo sastaje i onlajn, čime svoj rad prilagođava i situacijama kada je potrebno hitno delovanje ili kada epidemijski uslovi to zahtevaju.

Dogovoreno je i formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, odnosno pitanjima od posebnog značaja kada je u pitanju borba protiv pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije (sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje).

Foto: Ministarstvo finansija

Na sednici je konstatovano i da je u toku proces sprovođenja nacionalne procene rizika, koji je u završnoj fazi. Do sada je održano više od 50 neposrednih sastanaka i na desetina onlajn sastanaka Stručnog tima za nacionalnu procenu rizika, a u procesu učestvuje više od 210 predstavnika državnih institucija, kao i privatni sektor (banke, osiguranja, računovođe…). Neke analize rizika se samo ažuriraju (na primer za pranje novca i finansiranje terorizma), a neke se rade po prvi put, poput analize rizika od virtuelne imovine i od širenja oružja za masovno uništenje.

Ministar Siniša Mali je najavio da će Koordinaciono telo do kraja juna meseca predati izveštaj o svom radu Vladi Republike Srbije.

- Sve aktivnosti i mere koje sprovodimo u okviru Koordinacionog tela su nam značajne jer se i na taj način uvodi red u finansijski sistem, pruža se sigurnost investitorima, podiže se poverenje međunarodnih finansijskih institucija i kreditora - rekao je ministar Mali.

Ministar finansija je napomenuo da smo veoma posvećeni sprovođenju Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pratećeg Akcionog plana, a sve kako bi se zaštitila privreda i finansijski sistem države, od svih opasnosti koje uzrokuju pranje novca i finansiranje terorizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)