RATKO, DIKA I NAŠ PONOS! Reporteri "Novosti" u Kalinoviku, rodnom mestu generala Ratka Mladića (FOTO)

R.M - S.M.

08. 06. 2021. u 11:52

EKIPU "Novosti" u Kalinoviku, rodnom gradu generala Ratka Mladića, Haškog pritvorenika, od pre 110 meseci, dočekao je uz jak vetar i kišne oblake, koji su u pauzama trke preko planinski visova, propuštali i poneki zrak sunca.

РАТКО, ДИКА И НАШ ПОНОС! Репортери Новости у Калиновику, родном месту генерала Ратка Младића (ФОТО)

Foto: S.M.

Smešten na površinu od 681 kvadratni kilometar sa jedva 1.200 stanovnika, na ulaz u "varoš", ekipu "Novosti", ali brojne druge kolege iz medija, dočekao je "lično" general Mladić na bilbordu od 3,5 sa 2 metra za koji je sredstva obezbedio bivši rukometaš, reprezentativac, Vlade Mandić.

U gotovo opustelim ulicama, prvi na kojeg nailazimo je poštar Ranko Kretoić, čija kuća je takođe na ulazu u Kalinovik, a ispunjena postrima, skulpturama i fotografijama Ratka Mladića.

- Ratko je dika i ponos Kalinovika, častan, hrabar, pošten, odvažan čovek kojem kapu šred njim skidaju i sugrađani - akademik Petar Mandić, pesnik Ratko Petrov Nogo, pa Đorđe Sladoje..., a Kalinovik je iznedrio još nekoliko visokopozicioniranih oficira vojske, inžinjera, profesora, doktora...

Nakon kratke posete Poštaru, gore iznad Kalinovika, udaljen par kilometara, na brežuljku sela Božinovića, nailazimo na dve kuće Ratka Mladića, onu njegovu, prizemnu, skromnih dimenzija i nešto dalje na kuću gde je rastao sa pokojnim bratom i sestrom, u zajedničkom domaćinstvu sa stricem.

- Po običaju, kao mlada, preko praga sam unela nejakog Ratka, kojem je otac poginuo u partizanima 1943.godine, kada se Ratko rodio. Lepo smo se slagali. Pomagala sam u njegovom odrastanju. Bila sam neizmerno srećna u njegovom školovanju za oficira u Skoplju, a on je to cenio. Volela sam ga i još volim kao rođeno dete, a videla ga nisam više od 10 godina. Sa tugom u srcu, u grob ću odneti žal, što ga bar još jednom ne mogu videti, dodirnuti, kaže za "Novosti" Dušanka Mladić (89) strina Ratka Mladića, koja živi sa sinom Zoranom (56).

Radni dan u utorak 8. juna, mimo drugih dana u Kalinoviku, završavao se u 14 sati zbog najavljenog TV prenosa, suđenja Ratku Mladiću u Hagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri