Povratak Bukovskog

B. V.

03. 08. 2007. u 19:27

Повратак Буковског
Ruski pisac i disident Vladimir Bukovski, koji godinama živi u velikoj Britaniji, dobio je u petak novi ruski pasoš. Taj 64-godišnji disident iz vremena SSSR-a izjavio je nedavno da je spreman da bude predsednički kandidat ako ga podrži opozicija u zemlji.
Od stalnog dopisnika MOSKVA
Ruski pisac i disident Vladimir Bukovski, koji godinama živi u velikoj Britaniji, dobio je u petak novi ruski pasoš. Taj 64-godišnji disident iz vremena SSSR-a izjavio je nedavno da je spreman da bude predsednički kandidat ako ga podrži opozicija u zemlji. Bukovski je podneo zahtev za novi pasoš 12. jula i u petak je bio pozvan da ga podigne u ruskom konzulatu u Londonu.
Vladimiru Konstantinoviču Bukovskom je državljanstvo vratio predsednik Boris Jeljcin 1992. godine. Poslednji put u Rusiji Bukovski je bio 1993. godine. Pasoš koji mu je dao Jeljcin istekao je 1997. godine a on ga nije obnavljao. Poslednjih godina Bukovski nije mogao da putuje u Rusiju jer na njegov britanski pasoš Rusi nisu hteli da stave vizu smatrajući da on treba da putuje u svoju zemlju sa ruskim pasošem.
Krajem maja ove godine u Moskvi je formirana grupa koja namerava da kandiduje Vladimira Bukovskog za predsedničkog kandidata.
Prema sadašnjem izbornom zakonu u Rusiji, predsednički kandidat može biti samo onaj građanin Rusije koji poslednjih deset godina živi u svojoj zemlji. Zbog toga Vladimir Bukovski ne može u martu iduće godine biti predsednički kandidat.Međutim, čak kad bi u Rusiji bio promenjen izborni zakon, šanse Vladimira Bukovskog su minimalne jer većina građana te velike zemlje uopšte ne zna o kome je reč. Bukovski je proteran iz SSSR-a kada veliki broj građana sadašnje Rusije nije bio ni rođen.
On je u 17. godini bio izbačen iz škole zbog antidržavne delatnosti, a u maju 1963. je uhapšen zbog pokušaja umnožavanja zabranjenje knjige. Tada je prisilno poslat u psihijatrijsku bolnicu na lečenje. Ponovo je hapšen za organizovanje mitinga podrške sovjetskim disidentima. Poslednji put je osuđen u Moskvi 1971. za antisovjetsku delatnost na šest godina zatvora. U decembru 1976. bio je zamenjen za komunističkog lidera Čilea Luisa Korvalana. Po dolasku u London Bukovski je bio jedan od organizatora kampanje bojkota moskovske Olimpijade 1980. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije