U Italiji održane radionice „Na srpskom čitaj za 5“ kao podrška očuvanju srpskog jezika (FOTO)

NovostiOnline

25. 02. 2020. u 17:56

U organizaciji Saveza Srba u Italiji i Centra za bolje vaspitanje “Zaviri” iz Beograda u februaru mesecu je održano devet radionica u devet gradova severnog dela Italije

У Италији одржане радионице „На српском читај за 5“ као подршка очувању српског језика (ФОТО)

Foto Savez Srba Italije

U organizaciji Saveza Srba u Italiji i Centra za bolje vaspitanje “Zaviri” iz Beograda u februaru mesecu je održano devet radionica u devet gradova severnog dela Italije pod nazivom „Na srpskom čitaj za 5“ a u okviru manifestacije „Dani srpske kulture u Italiji“.

Radionice su odražane u devet gradova: Vićenca, Basano del grapa, Skio, Tori di Kvartesolo, Valdanjo, Alonte, Rovereto, Arzinjano i Udine.

Radionice su vodili mr Snežana Milošević Ješić i Zoran Ješić iz Beograda. Na promocijama se čitalo, prepričavalo, glumilo i pevalo na srpskom. Vokalni solista pesme koja predstavlja muzičku podršku učenju jezika, Vasilije Ješić, inače sin bračnog para Ješić, aktivno je učestvovao u lutkarskoj radionici promovišući lako učenje čitanja ćirilice i pesmu „Čitaj za 5“.

Održano je i predavanje o mestu maternjeg jezika u skali vrednosti koje su neophodne za pravilan razvoj ličnosti. Lutkarska radionica posle kratkog ali upečatljivog predavanja, podstakla je direktno učešće dece u igri koja olakšava razumevanje pročitanog sadržaja.

U radionicama su učestvovali i deca i roditelji. Autori radionica stvarali su veselu i prisnu atmosferu u kojoj su deca bili protagonisti u usvajanju novih sadržaja.

Uz podršku Saveta roditelja srpske škole „Sveti Sava“ i mnogih udruženja Srba u Reginu Veneto radionice su još jedan doprinos u borbi protiv kulturne asimilacije. Savez Srba u Italiji zahvaljuje autorima što su se i oni uključili u tu borbu uz želju da uspešno nastave svoj dragoceni rad. Savez Srba izražava zahvalnost i prema udruženjima koja su učestvovala u organizaciji radionica, i to: Kulturno-umetničkom društvu „Sloga“ iz Basana del Grapa, Srpskoj kulturnoj zajednici „Sveti Sava“ iz Valdanja, Srpskoj kulturno-sportskoj organizaciji „Kruna“ iz Skija, Srpskoj kulturnoj zajednici iz Arzinjana, i Udruženju „Nikola Tesla“ iz Udina, gradu u kome postoje velike mogućnosti da se ponovo pokrene rad srpske dopunske škole.Snežana i Zoran Ješić dobili su i člansku kartu počasnih članova Srpske kulturno-sportske organizacije „Kruna“ iz Skija, a na poslednjoj radionici u okviru manifestacije „Dani srpske kulture u Italiji“ potpredsednik Saveza Srba u Italiji, gospodin Neša Lazić uručio je Zahvalnicu Saveza Srba u Italiji Centru za bolje vaspitanje „Zaviri“ iz Beograda za doprinosu u očuvanju maternjeg jezika u dijaspori.Autori kratkih priča i koncepta rada lakog učenja čitanja s razumevanjem pod nazivom „Čitaj za 5“ svojim knjigama uneli su radost u mnoge porodice, pošto pomažu mališanima da lako savladaju veštinu čitanja i prevaziđu eventualne prepreke na koje nailaze na početku svog opismenjavanja. Savez Srba je ovom prilikom otkupio 60 knjiga istoimene edicije „Čitaj za 5“, a Snežana Ješić je poklonila još 60. Za ukupno 120 knjiga Savez Srba će se potruditi da budu poklonjene svim novoupisanim đacima srpske dopunske škole u Italiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije