Slovenija izbacuje Hrvatsku sa liste kovid bezbednih zemalja

Tanjug

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 14:09

Словенија избацује Хрватску са листе ковид безбедних земаља

AP Photo

Vlada Slovenije će biti primorana da u utorak izbaci Hrvatsku sa liste Kovid-19 bezbednih zemalja ukoliko broj infekcija u toj zemlji premaši 10 na 100.000 stanovnika

LjUBLjANA- Vlada Slovenije će biti primorana da u utorak izbaci Hrvatsku sa liste Kovid-19 bezbednih zemalja ukoliko broj infekcija u toj zemlji premaši 10 na 100.000 stanovnika, izjavio je danas portparol slovenačke vlade Jelko Kacin.


Kako je rekao, to je očekivano s obzirom na krivulju korona virusa u posljednje dve nedelje, prenosi STA.


Ukoliko se to dogodi, Hrvatska će biti prebačena na žutu listu, što znači da će na snazi biti upozorenje na opasnost za sve Slovence koji su već u Htvarskoj, one koji planiraju tamo da idu i one koji se iz nje vraćaju.


Oni će morati da poštuju mere socijalnog distanciranja dok su u toj zemlji i da kontaktiraju lekara ukoliko primete bilo koji simptom virusa kovid-19 po povratku u Sloveniju.


Kacin je istakao da je Hrvatska u kojoj se u poslednje vreme povećava broj zaraženih, ukinula zabranu rada noićnih klubova, što Slovenija nije učinila čak i nakon zvaničnog proglašenja da je epidemija prošla.


On je istakao i da su brojni državljani Slovenije kupili ulaznice za žurke na plaži na hrvatskom ostrvu Pag, kao i da vlada budno motri situaciju.


"Postoji dosta razloga za zabrinutost i preduzimanje akcije", rekao je Kacin i dodao da su o tom problemu već razgovarali premijeri janez Janša i Andrej Plenković.


Kacin je primetio i da u regionu drastično raste broj novozaraženih, pre svega u BiH, odakle je 15 sli+čajeva uveženo u Sloveniju.


Slično je u Severnoj Makedoniji, ali i u Srbiji gde se veliki broj ljudi zarazio na fudbalskom meču, na kome je bilo i državljana Slovenije, od kojih se njih 16 vratilo zaraženo u zemlju.


Kacin je primetio i da raste broj zaraženih i u Albaniji, Grčkoj i drugim zemljama.


Kako se navodi Slovenija svrstava na takozvanu crvenu listu zemlje kada imaju više od 40 novoobolelih na 100.000 stanovnika i obavezan je 14-dnevni karantin za one koji dolaze iz tih zemalja.