Britanski Independent kritikuje: Dosta je ustaštva!

J. KERBLER

subota, 27. 06. 2020. u 07:39

Британски Индепендент критикује: Доста је усташтва!
Vreme da međunarodna zajednica progovori protiv najgorih zločina
ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

VEĆ neko vreme svedoci smo raširenog pokušaja rehabilitacije ustaša u Hrvatskoj koje prikazuju kao patriote, a ne hladnokrvne ubice i ratne zločince.

Navodi ovo britanski dnevnik "Independent" u tekstu "Hrvatski fašistički pokret opet je u porastu". Sedam dana pred hrvatske izbore list donosi autorski tekst Menahema Rozensafta, glavnog savetnika Svetskog jevrejskog kongresa i predavača na Kolumbiji i Kornel univerzitetu. On konstatuje da je Nemačka zabranila simbole svoje nacističke prošlosti i da je vreme da to uradi i Hrvatska:

- U vreme dok Amerikanci uklanjaju i ruše spomenike onima koji su podržali ropstvo, veliki segment hrvatskog društva okreće oči od stravičnih zločina ustaša - piše Rozensaft.

VLASTI ZATVARAJU OČI "Za dom spremni je bio ustaški ekvivalent nacističkog pozdrava Zig Hajl", ističe se u tekstu, uz podsećanje na Tompsonove pesme, kao i nedavnu odluku Visokog prekršajnog suda da to nije narušavanje javnog reda i mira. "Činjenica je da hrvatske vlasti većim delom zatvaraju oči na povratak ustaške terminologije", zaključuje se.

Podseća na genocidnu NDH i ustaše koje su podigle logore, po brutalnosti uporedive sa nemačkim logorima smrti. Precizira da je u Jasenovcu, "balkanskom Aušvicu", prema podacima Američkog memorijalnog muzeja Holokausta, ubijeno između 77.000 i 104.000 Srba, Jevreja, Roma i Hrvata, dok je u Spomen-području Jasenovac identifikovano 83.145 žrtava.

- Ipak, ekstremistički desničarski elementi u Hrvatskoj godinama pokušavaju da saniraju povezanost Jasenovca i ustaša. Jakov Sedlar, kontroverzni hrvatski filmski reditelj pre četiri godine snimio je film "Jasenovac, istina", gde je logor prikazan kao benigni radni logor - navodi se, uz podsećanje i na tadašnjeg "ekstremno nacionalističkog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je na premijeri filma rekao da je to "najbolji način da se napokon osvetli mnoštvo kontroverznih mesta u hrvatskoj istoriji".

Spominje se i novinar Milan Ivkošić koji je napisao da su uslovi u Jasenovcu možda bili teški, ali da je "u kampu bilo i zabave, sportskih utakmica, koncerata, pozornišnih predstava". Istovremeno je bivši jasenovački logoraš Milo Despot svedočio Američkom memorijalnom muzeju Holokausta da su ustaše odvele više od 100 srpskih devojčica, naredili im da se skinu i zatim ih zgrabili za kose, presekli im vratove, a leševe bacili u reku. Mara Vejnović svedočila je kako je videla da ustaše ubijaju grupu dece otrovnim gasom.

- Došlo je vreme da međunarodna zajednica glasno i jasno progovori protiv veličanja i rehabilitacije pokreta i pojedinaca koji su počinili neke od najgroznijih zločina u istoriji - zaključuje autor u "Indipendentu".

Komentari (1)