VLADA Crne Gore podržala je predloženi Zakon o amnestiji kojim je predviđeno skraćenje kazne zatvora osobama koje su pravosnažno osuđene za pojedina krivična dela.

Novo zakonsko rešenje predložili su poslanici DPS i Liberalne partije "kao nužnu meru u aktuelnoj situaciji epidemije virusa korona radi rasterećenja zatvora i smanjenja broja radno angažovanih službenika". Vlada je parlamentu dostavila mišljenje ističući da predloženi zakon ima cilj da doprinese prevenciji unošenja i širenja virusa korona u zatvore.

Pod ovom pravnom zavesom predviđeno je skraćenje kazne zatvora 15 odsto za pojedina krivična dela osobama koje su pravosnažno osuđene i nalaze se na izdržavanju kazne. Amnestija ne važi za najteža krivična dela - ratne zločine, terorizam i trgovinu ljudima, silovanje, zlostavljanje dece, pranje novca, kriminalno udruživanje i nasilje u porodici. Od amnestije su izuzete osobe koje su osuđene na 40 godina zatvora i za kojima je izdata poternica.

Juče je Slavica Šćekić, sestra ubijenog Slavoljuba Šćekića (46), načelnika Uprave za opšti kriminalitet u MUP Crne Gore, apelovala na poslanike vladajuće većine u Skupštini Crne Gore da iz zakona izuzmu krivično delo teško ubistvo.


PROTIVNICI

DEO crnogorske javnosti oštro se protivi usvajanju zakona o amnestiji. Glasno se ukazuje na to da je napisan nabrzinu i bez adekvatne rasprave među stručnjacima. Njegovo obeležje je aktuelna epidemija, koja, međutim, jenjava, što znači da nestaje i osnovni razlog za njegovo hitno usvajanje. Zeleno svetlo parlamenta otvoriće vrata ćelija brojnim prestupnicima koji će, bez obzira na krivicu, život nastaviti kao slobodni ljudi.