Na sastanku koji je održan na inicijativu glavne tužiteljke Tužilaštva BiH, Gordane Tadić, koji je održan u prostorijama SIPA, sa predstavnicima te policijske agencije, Kantonalnog tužilaštva BiH Sarajevo i Agencije za javne nabavke BiH, dogovoren je nastavak aktivnosti u ovom predmetu.


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, preuzeće predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u s uvozom respiratora iz NR Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM.


-Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, na osnovu ovlašćenja propisanih Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiiranja terorizma, proverila navoda o nezakonitostima u nabavci 100 respiratora iz NR Kine, kao nakon ocene do sada poznatih činjenica, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužilaštva BiH, pa će dalje aktivnosti i provere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužilaštva BiH.


S tim u svezi, Kantonalno tužilaštvo Kantona je kolegama iz Tužilaštva BiH dostavilo predmet koji je do sada vođen pod njihovim nadzorom.