Skoplje od stalnog dopisnika

    
U Severnoj Makedoniji u četvrtak, 23. aprila, stupa na snagu nova mera vlasti o obavezi nosenja zaštitne opreme za sve građane u zatvorenom - marketima, zdravstvenim ustanovama, bankama, poštama, kao i na otvorenim prostorima zelenih pijaca, u javnom prevozu...
    
Premijer tehničke vlade Severne Makedonije Oliver Spasovski, na onlajn konferenciji za novinare, iz domaće izolacije u kojoj se nalazi, precizirao je da građani na celoj teritoriji zemlje pri svakom izlasku moraju da se pridržavaju strogih mera lične zaštite lica.
    
- Obavezna je zaštita usta i nosa, maskom, maramom ili šalom, održavanje fizičke distance od dva metra bez grupisanja jer samo tako štitimo sopstveno i javno zdravlje – rekao je Spasovski.
    
Na taj način, kako je rekao, omogućiće se prekid prenosa koronavirusa. Većina obolelih koronavirusom, inficirana je udisanjem kapljica u neposrednoj blizini zaraženih.
    
Prema odredbama novih mera vlasti zaštitna oprema na otvorenom nije obavezna samo za građane koji se nalaze u kućnim dvorištima, tersama vlastitih stanova, na biciklima, za vreme trčanja, ili, kako je navedeno, u putničkim automobilima sa „licima sa kojima živite u zajednici ili domaćinstvu“.
    
– Obavezna je izlacija posle testiranja, rekao je Spasovski. To znači da sva domaća i strana fizička lica nezavisno da li imaju simptome posle testiranja ulaze u obaveznu samoizolaciju sve do dobijanja rezultata izvršenog testa. Ova mera je utvrđena Uredbom po sili zakona danom objavljivanja u  „Službenom vesniku“ , a primenjivaće se do kraja pandemije proglašene od Svetske zdravstvene organizacije, rekao je Spasovski.
    
Ministar za zdravstvo Venko Filipče, koji je takođe u kućnoj izolaciji, na onlajn konferenciji za medije rekao je da ohrabruje porast broja izlečenih pacijenata posle infekcija koronavirusom. To je, kako je ocenio, ohrabrenje i dodatna motivacija za lekare u bolnicama i za matične lekare. Ukupno je izlečeno 272 pacijenta. Najnovijih 48, od kojih je šestoro lečeno u bolnici i 42-voje u domaćim uslovima, potvrdio je ministar.
  
                  
Kraći policijski čas
    
Odlukom Vlade Severne Makedonije, počev od četvrtka 23. aprila ublažavaju se restrukcije ograničenog kretanja građana... Svakig radnog dana od ponedeljka do petka biće dozvoljeno kretanje građana od 05:00 časova ujutru do 19:00 časova. Zabrana kretanja u celoj državi počinjaće u 19 časova i trajaće do 05 časova ujutru.
    
Za lica starija od 67 godina dozvoljeno je kretanje svakog radnog dana od 05 časova ujutru do 12 časova. Mladi uzrasta do 18 godina mogu da izlaze od ponedeljaka do petka od 13:00 do 19:00 časova, objavio je olakšice na svom FB profilu premijer tehničke vlade u Skoplju, Oliver Spasovski.