Dramatična situacija u Severnoj Makedoniji: Korona obezglavljuje državni hrh u Skoplju

M.Stančić

četvrtak, 16. 04. 2020. u 17:41

Драматична ситуација у Северној Македонији: Корона обезглављује државни хрх у Скопљу

Sastanak kriznog štaba u Kumanovu

Dramatičan razvoj epidemiološke situacije sa virusom Kovid 19 u Severnoj Makedoniji
SKOPLjE-OD STALNOG DOPISNIKA

Premijer tehničke Vlade severne Makedonije Oliver Spasovski, vicepremier Bujar Osmani, koji je i nacionalni koordinator za inostranu pomoć, ministri za zdravstvo, obrazovanje i nauku, Venko Filipče i Arber Ademi, kao i državni sekretar u resoru zdravstva Vladimir Milošev, kako je saopšteno u četvrtak u Skoplju, povlače se u domaću izolaciju, zbog direktnih kontakata sa zareženima virosom korona.

Odluka je usledila otkako je u četvrtak ujutru potvrđeno da je gradonačalnik Kumanova, Maksim Dimitrievski, koji je u sredu vodio sastanak opštinskog kriznog štaba na kome su bili čelni funkcioneri Vlade, zaražen virusom korona.

Najavljena su testiranja za sve učesnike pomenutog sastanka u Kumanovu, gde je posebno dramatična situacija sa širenjem epidemije, sa najviše obolelih u odnosu na broj stanovnika u zemlji.

Pomenutom sastanku u Kumanovu u sredu je prisustvovao i predsednik Komisije za zarazne bolesni Žarko Kkaradžovski. Na sastanku je razmatran predlog Dimitrievskog o mogućnsoti uvođenja kompletnog 24 časovnog karantinskog režima za to područje od 21. Aprila do 4. Maja. Jer, razvoj situacije sa epidemijom u tom gradu poprima dramatične razmere.

Filipče je posredstvom FB potvrdio da je u domaćoj izolaciji (posle sastanka na kome je, kako veli, „poštovao sve protokole zaštite sa maskom i zaštitnom opremom kao i svi ostali prisutni“), odakle je onlajn vodio i redvnu konferenciju za novinare o trenutnoj suaciji sa epidemojom u zemlji.

Najavio je da će epidemiolozi obaviti neophodne ankete i testiranja sa svim učesnicima sasnaka Kriznog štaba u Kumanovu.

Zbog najnovije situacije, niko od pomenutih vladinih funkcionera u četvrtak nije prisustvovao sastanku Nacionalnog saveta bezbednosti kod predsednika države Steve Ppendarovskog. Prva odluka sa tog sastanka je, usvojen predlog Vlade o produženju vanrednog stanja za još 30 dana u nastojanju efikasnog sprovođenja svih mera za suzbijanje širenja epidemije korona virusa. Pendarovski je jednomesečno vanredno stanje u Severnoj Makedoniji proglasio 18. marta, kada je virusom Kovid 19 bilo obolelo 41 lice. Sada u ovoj zemlji je 974 obolelih, 98 izlečenih i 45 preminulih osoba od virusa korona.


ZARAZA SE ŠIRI

Pored obolelog gradonačelnika Kumanova Doksima Dimitrijevskog, koji je šef tamošnjeg Kriznog štaba, testiranjem je potvrđeno da je korona virusom zaraženo i 10 članova tog opštinskog tela za sprovođenje mera vanredne situacije.

Prema poslednjem bilansu u protekla 24 časa, u Kumanovu je korona virusom bilo zaraženo novih 40 osoba, među kojima su i gradonačelnik i 10 članova Kriznog štaba.

Venko Filipče


ZAEV MICKOSI IZOLOVANI

Bivši premijer Vlade u Skoplju, Zoran Zaev, čelnik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i Hristijan Mickoski lider opozicione VMRO-DPMNE, i dalje „izdržavaju“ naloženu kućnu samoizolaciju otkako je utvrđeno da je urednik skopske televizije Kanal 5, Goce Mihajloski koji je prošle sedmice u dva dana sa njima vodio razgovore - zaražen koronavirusom.

Zaev koji je u Strumici i Mickovski u Skoplju, testirani su na korona virus, „negitivni su“, i kako je potvrđeno, u dobrom zdravstvenom stanju. No, ostaju u samoizolaciji još ove sedmice. Oboleli novinar Mihajloski je na lečenju u skopskoj bolnici „8. Septembar“.