Dvadesetak dana nakon što je na području Brčko distrikta proglašeno stanje prirodne nesreće zbog KOVID-19 u ovoj lokalnoj zajednici registrovan je prvi smrtni slučaj izazvan korona virusom.


Ovo je potvrdio Komandant štaba i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić koje je precizirao da je u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli preminula sedamdesettrogodišnja žena sa područja distrikta Brčko koja je bila zaražena virusom korona.


On je podsetio da je preminula žena kao hitan slučaj pre dve sedmice bila hospitalizovana u Medicinskom istitutu Bajer gde je 19. marta bila podvrgnuta operativnom zahvatu, da bi joj devet dana kasnije bila potvrđena zaraza virusom korona.


Zbog prisutnih komorbiditeta oporavak pacijentkinje se produžio, te je jutros (30.03.) nastupila iznenadna srčana smrt, koja je usko povezana sa njenom primarnom dijagnozom. Kod pacijenta je dokazano prisustvo virusa korona“ saopšteno je iz Kriznog štaba.


Gradonačelnik Milić je precizirao da preminula je žena samo bila prijavljena u Brčkom ,a da je živela u Pelagićevu.


Dobili smo rezultate testiranja iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu po kojima je još troje stanovnika distrikta Brčko pozitivno na korona virus, tako da je ukupan broj obolelih u ovoj lokalnoj zajednici porastao na šest. Dvoje zaraženih bili su lečeni u tuzlanskom Kliničkom centru gde su se zarazili. Njihovo stanje je po ocenama lekara srednje teško budući da imaju upalu pluća. Treća osoba stigla je iz Austrije gde je i zaražena i oni su izolovani i nalaze u brčanskoj Bolnici. Žena, iz Špionice kod Srebrenika koja je takođe zaražena, se oporavlja i nalazi se u boljem zdravstvenom stanju“ naglasio je gradonačelnik Milić.


Gradonačelnik je i predstavio mere za pomoć privredi i privredncima koje je Vlada distrikta jutros usvojila.


Onim privrednim subjektima registrovanim u Brčkom i koji delatnost obavljaju na prostoru ove lokalne zajednice kojima je rad bio zabranjen tokom trajanja ovog stanja iz budžeta će biti isplaćene bruto plate svim radnicima koji su prijavljeni. To znači da će svi za mesec mart dobiti minimalnu platu u iznosu od 520 konvertibilnih maraka uz plaćene poreze i doprinose na taj iznos. Takođe, pravo na plaćene poreze i doprinose u iznosu od 30 odsto imaju sva ostala preduzeća sa područja Brčko distrikta izuzev javnih preduzeća, banaka i javnih ustanova. Naše su procene da će za realizaciju ovih mera biti nepohodno oko 6 miliona konvertibilnih maraka. Mislim da smo prvi u BiH koji smo izašli sa merama pomoći privredi“ istakao je gradonačelnik Milić.


Milić je rekao da je Odeljenje za zdravstvo dobilo zadatak da provede sve aktivnosti ako bi se pomoć penzionerima, za koju je novac obezbeđen u budžetu distrikta, umesto uobičajene isplate krajem godine, isplatila u što kraćem periodu.


On je najavio dalje praćenje stanja u privredi i povlačenje poteza koji će pomoći privrednicima da lakše podnesu teškoće koje su ih zadesile zbog epidemije.


Komentarišući trenutnu snabdevenost brčanskih zdravstvenih ustanova medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima, gradonačelnik je rekao da se sve čini kako bi se ta sredstva nabavila, istovremeno ukazujući na opštepoznate teškoće koje vladaju na tržištu u vezi nabavke potrebne opreme i zaštitnih sredstava.


Gradonačelnik je rekao da se u Brčkom u izolaciji nalazi 1.098 osoba. Danas je na snagu stupila naredba po kojoj je rok izolacije sa dosadašnjih 14 produžen na 28 dana.