Povodom novih mera Nacionalnog koordinacionog tela i Vlade Crne gore u vezi uvođenja zabrane kretanja građana, kao i čitavog niza kršenja zakona i Ustava Crne Gore, Klub poslanika Demokratskog fronta, traži od predsednika Skupštine, da hitno zakaže sednicu parlamenta, i prestanete, kako navode, da izbegava i odlaže ispunjavanje dužnosti.


-Koliko god pokušava Vlada Crne Gore da se opravda da je policijski čas uvela u skladu sa zakonom, mi smo sigurni da to nisu mogli da urade bez uvođenja vanrednog stanja. Nekoliko pojedinaca iz Nacionalnog koordinacionog tela, suprotno Ustavu ove zemlje, upravlja državom bez ikakve kontrole i legitimiteta. To je opasno stanje i ono se mora uvesti pod ustavni i zakonski osnov.


Skupština je suspendovana od prvog dana krize iako mnogi parlamenti u regionu i Evropi rade i raspravljaju o merama za borbu protiv COVID-19 i efektima tih mera. Praksa funkcionisanja NKT je veoma problematična. NKT ne daje nikakva obrazloženja mera.


Samo se donese naredba koja stupa na snagu odmah ili sutra. Zbog čega se uvodi mera, kakvi su efekti mera, zašto ne testiraju ljude koji su ušli u Crnu Goru u januaru, februaru i martu, zašto Vlada nastavlja sa masovnim represivnim merama bez ikakvih pametnih metoda identifikacije potencijalno inficiranih i njihovog monitoringa, zašto tajkunske građevinske firme prevoze svoje radnike u kombijima i zašto im se dozvoljava rad, a hiljadama drugih firmi ne!


Na hiljadu zašto, od NKT dobijamo uvek isti odgovor: Da sprečimo širenje epidemije i da ne budemo kao Italija!!! Stvara se nepovoljna klima represije, zatvaranja, zabrana, hapšenja, dojava, cenzure, nekompetentnih donosioca odluka, lažnih vesti, prikrivanja realnog stanja. Realizuju se transferi novca iz budžeta i od donatora bez ikakve kontrole niti izveštavanja, dodeljuju se subvencije, povoljni krediti, oslobađaju se firme plaćanja poreza. Jednostavno, zemljom upravlja uska grupa ljudi koja donosi neke odluke koje nemaju veze sa merama za sprečavanja širenja virusa ili efikasno lečenje obolelih.


Sve mere, ma kako bile radikalne, za koje postoji stručno i naučno utemeljenje i dokazana iskustva da daju pozitivne rezultate, treba primeniti odmah, dosledno i bez oklevanja, ali u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i uz poštovanje principa transparetnosti i odgovornosti.


Uloga Parlamenta je tu nezaobilazna i naša ustavna pozicija nam daje ovlašćenja da tražimo odgovore od nadležnih tela izvršne vlasti, dobijamo izvještaje, kontrolišemo njihov rad. Imajući u vidu sve gore navedeno, cenimo da su se stekli svi uslovi da zakažete vanrednu sjednicu Skupštine posvećenu merama Vlade i NKT u borbi protiv virusa COVID-19.


Demokratski front bi, u zavisnosti od rasprave na samoj sednici, predložio zaključke koji bi bili u funkciji zaštite ustavnog poretka i pravnog sistema, istič se u pismo Kluba poslanika DF-a, predsedniku parlamenta.