PODGORIČKA "Pobjeda" optužila je državni i bezbednosni vrh Srbije da sprema diverzije u Crnoj Gori kada u toj zemlji "izbiju sukobi".


"Pobjeda" je objavila da je crnogorska policija u sredu privela "srpskog državljanina Željka Stankovića, zaposlenog kao fizički radnik pri manastiru Ostrog", kod koga su navodno pronađena dokumenta sa oznakom "strogo poverljivo" koje sadrže plan za destabilizaciju tamošnjeg režima.


Navodno, kod Stankovića su pronađene tri depeše označene kao vojna tajna u kojima se pominje "komanda Panter" koja navodno, zvanično ne ulazi u sastav ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova Srbije, a koja je zadužena za "zauzimanje strateških položaja, izviđanje, diverzija i čuvanje strateških položaja i objekata tokom sukoba". U tekstu se tvrdi da je rukovodilac komande živopisnog naziva odustao od operacije i da pre "oružanih sukoba u Crnoj Gori" treba preuzeti "dva paketa".


Pominje se i kontak pod kodnim imenom "Zmija", a tvrdi se čak i da su dokumenta potpisali direktor BIA Bratislav Gašić i pravik Zoran Stojanov, zaposlen u Ministarstvu odbrane Srbije.


Portal "Nacionalist", međutim, piše da je reč o izmišljotini koja za cilj ima konstruisanje nove afere "državni udar". Navode da je iza te konstrukcije stoji pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović i Zoran Lazović, nekadašnji visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost.


MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE: ŠIRENjE LAŽNIH VESTI


Povodom lažnih vesti koje je sa očigledno zlom namerom danas objavio podgorički tabloid "Pobjeda", Ministarstvo odbrane Republike Srbije saopštava:


Zoran Stojanov je pravnik, civilno lice zaposleno u Vojno-filmskom centru "Zastava film" Uprave za odnose sa javnošću. Njegovo ime se nalazi na internet sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije u sadržaju Informator o radu Ministarstva odbrane u kojem stoji "Zoran Stojanov, vojni službenik, dipl. pravnik ovlašćen za rešavanje po zahtevima za pristup informacijama iz nadležnosti Uprave za odnose sa javnošću", što je evidentno iskorišteno u tekstu tabloida.


Zoran Stojanov će tužiti nadležnom sudu tabloid "Pobjedu" zbog povrede ugleda i časti kao i ugrožavanja bezbednosti.


Ministarstvo odbrane Republike Srbije očekuje od nadležnih državnih organa Crne Gore da po službenoj dužnosti pokrenu postupak protiv tabloida "Pobjeda" zbog širenja lažnih vesti.