PARK "Boka" u centru Herceg Novog jedno je od mesta za koje su generacije Novljana sentimentalno vezane, posebno dok se tu uzdizalo lepo zdanje hotela "Boka", nestalo nakon zemljotresa 1979. Obećanja da će umesto starog biti sagrađen novi hotel nikada nije ispunjeno, a park koji je svojevremeno zasluživao status botaničke bašte, sa oko 200 biljnih vrsta i lepom fontanom koju krasi skulptura boginje Dijane, rad Petra Palavičinija (1888-1958), trpeo je transformacije, nebrigu, promene vlasnika i polako, ali neizbežno propadao.

Hercegnovska lokalna uprava je pre dve godine u obnovu fontane uložila sedam hiljada evra. Obnovljeni su rasveta, sistem za samoprečišćavanje i ribnjak. Opština je preuzela i održavanje parka koji pripada podgoričkoj "Vektra Boki". U tim "krupnim" promenama nekako je u drugom planu ostala priča o penzioneru Miftu Cokoviću koji duže od 15 godina istrajno i s puno ljubavi čisti fontanu u parku i brine o golubovima, ribicama, vrapcima...

Nemar pojedinaca koji u fontanu ubacuju pesak, lišće, šišarke, limenke, plastične flaše, Coković ćuteći i strpljivo uklanja, a svakodnevni dolazak u park za njega je ritual od koga ne odustaje.

- U Herceg Novi sam došao iz Bijelog Polja 1956. godine. Svako jutro nahranim ribice i golubove. Imam dobru saradnju sa Vodovodom i inženjerom Mićom Stojanovićem. Oni su mi kupili alat i mreže. Inženjer Stojanović pošalje uvek ekipu da iscrpi vodu kako bi se fontana kompletno očistila - priča Coković.

Pročitajte još: Herceg Novi posetili gosti iz 40 zemalja, najviše ih došlo iz - Srbije

Prema rečima ovog čilog osamdesetogodišnjaka, Stambeno preduzeće i Čistoća doprinose održavanju parka koliko je u njihovoj mogućnosti. Uprkos tome ostaje, kaže žal, što je "Vektra" uništila hercegnovske hotele, pa i Park "Boka".