PARLAMENTARNI Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini Crne Gore da usvoji izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se predviđa njihovo zadržavanje na prošlogodišnjem nivou kada su u pitanju alkohol i gazirana pića. Izmenama se predlaže visina akcize za alkohol od 1.250 evra po hektolitru, a na gazirana pića 25 evra po hektolitru. Akciza na tečni naftni gas kada se koristi za motorni pogon iznosiće 125 evra na hiljadu kilograma, a kada se koristi za industrijske i komercijalne svrhe i grejanje 42,2 evra na hiljadu kilograma. Izmenama se predlaže i uvođenje oslobođenog akciznog korisnika kada su u pitanju ribolovni plovni objekti i poljoprivredne mašine koje se koriste na gazdinstvima.

- Ima mogućnosti da se smanje i akcize na gorivo, naročito bezolovno, ali i ostalo koje se koristi za automobile - kazao je Boris Mugoša iz Socijaldemokrata. - Jedno od najznačajnijih pitanja je akcizna politika u delu nafte i naftnih derivata. Siguran sam da će se raditi dobra analiza koja će pokazati da ima prostora da te akcize budu korigovane nadole.

Raško Konjević, iz opozicionog SDP, saglasan je da treba smanjiti akcize na gorivo, i kao primer navodi kakvo je stanje u regionu, ali i nekim državama EU.

- Kod nas akcize i porezi u ceni goriva čine od 50 do 55 odsto. Dakle, u Crnoj Gori je litar goriva prosečno 1,30 evra, u Češkoj 1,25, Austriji 1,21, Poljskoj 1,17, u Makedoniji dva centa iznad evra, dok je u BiH 1,19 evra. Znači, ako se uporedimo sa susednim zemljama, ali i pojedinim državama Evropske unije, mi imamo najskuplje gorivo, i valjalo bi što pre nešto učiniti kako bismo zaštitili građane i privredu - poručio je Konjević.

Članovi Odbora za ekonomiju konstatovali su da je izražena siva ekonomija ne samo na tržištu nafte i derivata već i u prometu cigareta. Ocenjuju i da nedostaje valjana analiza u tom segmentu, koja bi, kategorični su, pokazala da se gube ogromni budžetski prihodi zbog toga.


Pročitajte i:"CPC nema dovoljno sveštenika, pa dok ih ne primimo u službu, mogu katolici i protestanti da služe u hramovima": Miraš u Zagrebu ponovo napao SPC- Crna Gora i dalje nema nijedan kvalitetan dokument koji bi na naučnoj bazi dokazao udeo sive ekonomije u Crnoj Gori. Posebno me interesuje šta se dešava sa zaplenjenim cigaretama, ali i ostalom akciznom robom. Govorim o tome da ono što je krenulo, na primer, prema Porto Monetenegru, skrene na kraju na neku benzinsku pumpu u Crnoj Gori - upozorio je Srđan Milić, poslanik SNP.

Vladan Joković, direktor Uprave carina, tvrdi da se sva zaplenjena roba uništi na zakonit način. Kako kaže, uvođenje novih, modernih tehnologija već od 1. januara naredne godine dodatno će omogućiti kvalitetniji rad nadležnih organa za kontrolu i sprečavanje nelegalne trgovine.

- Formiraćemo i savremenu laboratoriju, gde ćemo sami moći da analiziramo naftne derivate. Pokrenuli smo i postupak i pri kraju je tender za izradu novih akciznih markica sa najvećim stepenom zaštite, koji će nam omogućiti praćenje bilo koje paklice cigareta ili drugog akciznog proizvoda - pojasnio je Joković.


FALSIFIKATI

POSLANIK Srđan Milić pitao je direktora Uprave carina Vladimira Jokovića da prokomentariše navode iz medija da se u Crnoj Gori traži neka štamparija koja štampa falsifikovane akcizne markice.

- Došli smo do saznanja da postoje akcizne markice koje su falsifikovane. Mi smo i pretpostavili da postoje, jer one godinama nisu menjane. Tužilaštvo i policija preduzimaju intenzivne aktivnosti kako bi se taj slučaj rasvetlio - kazao je Joković.