Sve u staklu, minaret visok 40 metara, košta 34 MILIONA evra: Ljubljana POSLE 50 GODINA dobila džamiju, kažu da je jedna od najlepših na svetu

J. KERBLER

08. 02. 2020. u 18:20

Све у стаклу, минарет висок 40 метара, кошта 34 МИЛИОНА евра: Љубљана ПОСЛЕ 50 ГОДИНА добила џамију, кажу да је једна од најлепших на свету
U glavnom gradu Slovenije 80.000 muslimanskih vernika dobilo svoje mesto za obrede i okupljanja. Katar najveći darodavac

LjUBLjANA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

TREBALO je da prođe punih pedeset godina pa da u Ljubljani bude sagrađena džamija, koja je ove sedmice otvorila vrata za vernike, a svečano će biti otvorena u junu.

Ljubljanska džamija poslednja je izgrađena na prostoru bivše Jugoslavije, a nije bio lagan put do toga da uopšte bude i podignuta. Dozvola za gradnju dobijena je pre petnaest godina, a onda su usledili mnogobrojni incidenti, poput ostavljanja svinjskih glava na gradilištu i zastrašivanja radnika.

Sada je to impresivna građevina i, kako kažu arhitekte, jedna od najlepših džamija na svetu. Sve je u staklu, a minaret visok 40 metara podno slovenačkih planina vidi se iz mnogih delova grada. Unutrašnjost džamije se prostire na 12.000 kvadratnih metara, a za održavanje celog objekta mesečno će trebati da se izdvoji 12.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ - Počela izgradnja džamije u Ljubljani

U Sloveniji živi oko 80.000 muslimana, najviše iz BiH, ali po nekim procenama ih je više od 100.000. U ovom savremenom verskom centru moći će da koriste i biblioteku, koja se nalazi u edukacionom centru, a tu su i restoran, igralište za košarku i sve ono što će za oko 1.400 vernika, koliko ih može biti u džamiji, služiti u verske potrebe.

Da nije bilo ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića teško da bi džamija uopšte bila izgrađena. Prvo je, pre sedamnaest godina, jedan desničarski većnik iz ljubljanske gradske skupštine žestoko napao ideju izgradnje džamije, a tadašnja gradonačelnica Danica Šimšič je odgovorila da je to huškanje na ljude koji žive u Deželi. Usledio je zahtev za referendum, ali je Ustavni sud to odbio, tako da je dolaskom Jankovića počela izgradnja.

Vernici u Ljubljani sakupili su četiri miliona evra, a Katar je dao 28 miliona, da bi ceo projekat na kraju koštao čak 34 miliona evra.

- Vraćamo dostojanstvo Ljubljani - rekao je Janković, koga je i slovenački muftija Nedžad efendija Grabus pohvalio za podršku koju je sve vreme davao.

PROČITAJTE JOŠ - Ljubljana: Na gradilište džamije ponovo bačene svinjske glave

- Za nas je ovo velika prekretnica. Sada Ljubljana i zvanično postaje evropska prestonica - kaže efendija Grabus, svestan da još nije sve gotovo, jer slovenačka desnica, koju predvodi Janez Janša, sigurno neće mirovati ni pred zvanično otvaranje džamije.

Do sada su tvrdili da Katar ima neke skrivene namere, da su u finansiranju učestvovali i oni koji se povezuju sa terorizmom i da je džamija bezbednosna pretnja Ljubljani. Ali bez para koje su došle iz Katara, sigurno je da ova džamija nikada ne bi bila izgrađena.

- Došao sam u Ljubljanu pod pritiskom da izgradim džamiju i sada sam opet slobodan čovek - tvrdi efendija Grabus.


TEPIH IZ TURSKE

ARHITEKTE koje su radile na projektu džamije tvrde da su želele da spoje bosansku tradiciju i moderno. Kupola je od plave tkanine, a na balkonu je izgrađen ženski deo, dok propovedaonica pokazuje smer Meke. Veliki tepih izrađen je u Turskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Raca Milosavljevic

08.02.2020. 18:31

... bas lepo ... nadamo se da ce Katar dozvoliti izgradnju pravoslavne crkve kod njih ... ima dosta nasih vernika i drugih hriscana u tom kraju ...

posmatrac iz daleka

08.02.2020. 19:47

A zasto da ne dobiju, kada su najveca verska zajednica tamo !!!

Џамије у Европи

08.02.2020. 20:10

Аустрија и Данска су једине државе у Европи које, чини ми се, имају какву такву контролу над великим "донацијама" које долазе из Саудијске Арабије, Катара, и других арапских земаља . Градња џамија је добро коордисан пројекат, заједно са великим миграцијама арапског живља.

Гојко

08.02.2020. 20:17

Katar je sa svojim sheikom iz nasledne porodice El Tani,posle Erdoana,najveci pobornik opasnog pokreta Muslimanskog bratstva,koji je u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji ,Egiptu,zabranjen.Nije slucajno da Turska ima vojnu bazu u Kataru...

Ivo

08.02.2020. 21:15

Upravo zbog džamije Ljubljana je "postala evropska prestonica", a pogotovo će u knjigu zaljubljeni vjernici "zbog kojih je i podignuta" koristiti njenu biblioteku. I tu se mora naći " neki Janković", veliki demokrata, da to riješi. Koliko samo ljudi mogu biti kratkovidni.