TOKOM ovih božićnih dana, kada su iz preživelih srpskih pravoslavnih crkava u Federaciji Bosni i Hercegovini potekle poruke praštanja i mirenja, napadnute su dve srpske bogomolje u Sarajevu pod federalnom upravom BiH. Prva u Blažuju, imenovana prvim srpskim svetiteljem Savom, druga u Hadžićima, posvećena apostolima Petru i Pavlu. Crkvama su obijena vrata, polupani prozori, pokupljeni prilozi vernika. Živoj blažujskoj crkvi koja je već preživela nekoliko napada, pre ovog poslednjeg, uništili su oltar, pokupili ikone, i svete sasude, a na zidovima ostavili uvredljive poruke, uprkos tome što se u ovom hramu, godinama bogosluženja obavljaju uz zaštitu policije.

Malobrojne Srbe koji su ostali da istraju na zemlji predaka uznemirili su napadi na njihove hramove.


PROČITAJTE JOŠ: Čuvarima "časti i poštenja" zasmetala srpska trobojka: U Andrijevici unajmili privatnika da skine zastavu (VIDEO)

- Posetili smo odmah te ljude, potreseni su - prenosi utiske za "Novosti" Dušan Šehovac iz Udruženja istina i pravda.- Oni, ipak, ni trenutka ne sumnjiče svoje komšije za ovo nedelo, ali su poruku shvatili. Deceniju pratim, dokumentujem i javno reagujem, tražeći istinu i osudu ovakvih incidenata. Došao sam do zaključka da postoji pravilo u njihovom ponavljanju: vreme oko devetog januara, kada se obeležava Dan Republike Srpske, dan obeležavanja opsade Sarajeva, početak jula i srebreničkih događaja, uoči izbora i formiranja vlasti na svim nivoima. Mada među napadačima, verujem, ima i sitnih lopova, bez ikakve ideologije u pozadini. Suština je međutim organizovano paljenje i rušenje viševekovnog postojanja srpskog naroda na teritoriji grada Sarajeva u kome su verski objekti prvi na udaru. Poražavajuće je da se ponavljaju i poruke da ovde nisu dobrodošli i preporučuje im se: Srbi u Srbiju!


PROČITAJTE JOŠ: Milo Đukanović ne odustaje od otimačine srpskih svetinja: “Nećemo povući Zakon, SPC je uzurpirala imovinu Crne Gore”

Šehovac podseća da, samo, parohija blažujska danas broji jedva stotinak srpskih domaćinstava, uglavnom staračkih. Pre građanskog rata u BiH, ovde je živelo više od deset hiljada Srba.

- Ne smetaju im samo oni. Samo živi Srbi. Smetaju i mrtvi. Njihova groblja i njihovi belezi - navodi Šehovac primer susednog, ilidžanskog Osijeka. - Ovde su nam porušili spomenike, palili grobljansku kapelu. Koliko je kapela odolevala, toliko su vandali bili uporniji. Palili su je nekoliko puta godišnje. Na udaru je i srpska imovina onih domaćina koji se od nje ne odriču. Primer je porodice Vujičić, domaćinstvo im je više od deset puta napadano, tokom četvrt veka dejtonskog "mira".

Ni najstariji grobovi nemaju mira


Na pitanje zašto su baš sada probuđeni duhovi zla, Šehovac odgovara:

- Ovo što se Srbima događa u Sarajevu u delu grada pod upravom Federacije BiH, odnos je većine prema živim i mrtvim Srbima. Prema dokazima, belezima našeg vekovnog postojanja i to je, zaista deo globalnog odnosa prema našem narodu, našoj pravoslavnoj veri koji je na sceni u Crnoj Gori, na Kosovu, u Hrvatskoj... cilj je potpuno ogoljen: da se zatru dokazi postojanja pravoslavlja, poništi i preimenuje naš identitet.

Dušan Šehovac

OSUDA KAO LEK

- NAPADI na svetinje, ko god iza njih stajao, napadi su i na suživot između srpskog i bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini koji žele da žive u miru i da ga koliko je moguće unapređuju - kaže Dušan Šehovac. - Javna osuda ovakvih nedela je lek koji je svima potreban, a iz poruka da nas je ćutanje o nedelima dovelo do nesreće, dovoljna nam je opomena.

Crkva u BlažujuISTINA, PRAVDA, TRAGANjE

Udruženje formirano u Istočnom Sarajevu "Istina i pravda" formirano je kako bi se dokumentovali i istražili srpski belezi. Oni kojima su zatrti tragovi i oni koji još odolevaju očiglednim nevoljama ljudi i vremena. Krug delovanja ovog udruženja je srpska istorijska, kulturna i verska baština bivšeg grada Sarajeva, danas podeljenog na istočni i federalni deo.