Мило Ђукановић не одустаје од отимачине српских светиња: “Нећемо повући Закон, СПЦ је узурпирала имовину Црне Горе”

Танјуг

недеља, 19. 01. 2020. у 12:19

Мило Ђукановић не одустаје од отимачине српских светиња: “Нећемо повући Закон, СПЦ је узурпирала имовину Црне Горе”

FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO CRNE GORE/

Црна Гора неће повући закон о слободи вероисповести, поручује председник Црне Горе Мило Ђукановић
Црна Гора неће повући закон о слободи вероисповести, поручује председник Црне Горе Мило Ђукановић у интервју за Танјуг, и истиче да масовни протести због овог закона, које види као у суштини политичке, мада "обучене" у црквено рухо, са наглашеним просрпским предзнаком, не могу угрозити власт, нити политику коју власт води.

"Да смо сматрали да тај закон треба да буде повучен, сигурно га не бисмо доносили. Све аргументе које смо чули против тог закона, чули смо у претходне четири године", каже Ђукановић.

Ово је вазан период еманципације Црне Горе напомиње, у коме треба створити све институционалне претпоставке за даљи државни и духовни развој црногорског друштва, па и обнову, како каже, аутокефалности Црногорске православне цркве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амфилохије: Ово је фашистичка Црна Гора Секуле Дрљевића

На питање Танјуга - ако нема повлачења закона, који је изазвао протесте и велико незадовољство верника СПЦ и грађана српске националности, који су тај закон доживели као непоштовање њихове воље, а тиме и права - на коју врсту дијалога влада Црне Горе позива СПЦ, Ђукановић каже: "На разговор како имплементирати тај закон".

Председник Црне Горе, у разговору у којем је набројао, како он то види, све историјске, правне и политичке разлоге који су определили власт Црне Горе на овакав потез, те одбацио аргументе противника Закона, истиче да је на сцени много манипулација, а основна је, каже, та да је овај закон легитимисао намеру државе да отме имовину СПЦ у Црној Гори:

"Реч је о бруталној измишљотини и замени теза", каже Ђукановић и наводи да је имовина СПЦ заправо имовина државе Црне Горе, а да је узурпирана у периоду од 1986. до 2000.

О томе, тврди, сведоче "неупитне историјске чињенице".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bezumlje je kada vlast svojata svetinje: Amfilohije služio moleban u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Закон, додаје, неће угрозити верске слободе српског народа у Црној Гори, нити ће им ускратити право да користе цркве и манастире, које је и до сада користила Српска православна црква.

Потрудиће се, каже, да са циљевима овакве своје политике објективно упознају сваког грађанина Црне Горе. "А они, наравно, имају демократско право да се залажу за своја уверења, укључујући протесте И окупљања у организацији цркве”.

Црногорски председник наводи да му је "жао што је део српског националног корпуса у Црној Гори заведен упорном, веома грубом, а у сустини инфериорном политичком манипулацијом лидера просрпских партија", незадовољних, како каже, што су 30 година континуирано дозивљавали изборне и политичке поразе.

Они, каже Ђукановић, свесни своје неконкурентности траже "алтернативни терен политицког деловања, измишљајући угроженост српског народа у Црној Гори и намећући се као његови тобожњи заститници”.

На питање како види оптужбе једног дела црногорске власти на рачун Беогада, па и председника Србије Александра Вучића, да стоје иза покушаја да се уздрма политичка сцена Црне Горе, односно да ли председнику Србије замера што подржава права Српске православне цркве, а тиме и вољу, односно права српског народа у Црној Гори, Ђукановић каже да Београд није уздрмао Црну Гору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mitropolit Amfilohije o spornom zakonu: U skupštini Crne Gore umrli su pravda i pravo, Milo je kriv!

"Од стране дрзавних званицника Црне Горе није било никаквих увредљивих тонова, нити непријатељских порука. Дакле, нема никаквог узнемирења, нити осећаја нестабилности, ми само обављамо своје државно политичке одговорности", оцењује Ђукановић.


"Разумем, наравно, заинтересованост председника Вучића", додаје, да "испрати остваривање права грађана српске националности у ЦГ и у другим сушедним државама и његову заинтересованост за положај СПЦ на просторима других држава, где она делује". "Али, наше упозорење увек је било нескривено и врло директно - да се та политика мора водити веома суптилно", истиче Ђукановић и напомиње да је још у свежем сећању 1990. година и тадашњи покушај да се уређују права грађана спрске националности у, како он тврди, другим државама у региону.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Đukanović potpisao zakon o otimačini srpskih svetinja

"Како се то завршило, могли смо да видимо", поручује уз констатацију:

"Неодмерено, недовољно пазљиво бављење тим питањима, са позивом на бригу о правима Срба гђе год да они живе мозе одвести у непримјерени патернализам и опасно угрожавање суверенитета других држава у насем региону".

Упитан на чију адресу је упућено то упозорење, Ђукановић одговара: "Свима који тако поступају".

"Били смо у прилици ових дана да прочитамо одређене изјаве високих београдских званичника, укључујући и председника Вучића. Он је говорио о свом легитимном праву да води рачуна о положају грађана српске националности, будући да их има око 28 одсто у Црној Гори. Наравно, разумијем његову заинтресованост за полозај српске мањине у ЦГ. Али, у елаборацији такве политике говорио је И о Србима у Црној Гори као дијелу јединственог српског националног корпуса, који би требао слиједити заједницки национални интерес, који се, опет логично, дефинише у Србији. А, одмах након тога смо могли да чујемо И незадовољство заступљеношћу Срба у државним органима Црне Горе", примећује Ђукановић.

Он међутим истиче да грађани Црне Горе, било које националности да су, треба да следе и постују, националне интересе Црне Горе, а не других држава.

"Јер, национални интереси других дрзава, макар и суседних, могу бити врло супростављени нашим националним интересима", истиче Ђукановић и подсећа на, како каже, "обнову независности Црне Горе, као национални интерес, који је био супротан националном интересу дрзаве Србије. Такође, интерес Црне Горе да буде чланица НАТО, био је супротан националном интересу дрзаве Србије".


Зато није реално очекивати од Црне Горе, јасан је Ђукановић у дефинисању права, да шири простор за рад у државним органима грађанима који пристају да по политичком позиву делују супротно националним интересима Црне Горе.

На директно питање има ли довољно Срба у органима Црне Горе, Ђукановић одговара да власт нема визију да "уређује Црну Гору као конфедерацију националних заједница", и да се пажљиво води рачуна о томе да државни органи буду конституисани на бази изборне воље грађана и критеријума професионалности.

На питање да ли зна да председник Вучић у Србији трпи критике да је преблаго реаговао на понашање Црне Горе поводом усвајања закона, и кад је реч о положају Срба, те да се чују опаске да он, Ђукановић, ратује са делом српског народа, као и са Србијом, а да за то није добио адекватан одговор, што се тумачи и пријатељским односима са председником Вучићем, Ђукановић констатује да и сам пролази кроз такве ситуације

Те замерке, наиме, види као реакцију националиста и људи ретроградног мишљења "са ове или оне стране". "Они су цесто исказивали незадвољство политиком коју водим , али никада нијесам осећао потребу да се са националистима надмећем у демонстрацији лојалности држави". Препоручује то каже, свакоме, укључујући и Вучића.

"А шта мисле великосрпски националисти и како би они желели да уређују односе са Цном Гором, то смо имали прилику да видимо - пир покушаја паљења црногорске заставе у Београду, позив на линч црногорског амбасадора, као и позив министра спољних послова Србије на пребројањвање Црногораца у Србији који подрзавају политику Мила Ђукановића", оцењује председник Црне Горе.

Он додаје да је реч "о ретроградним политичким појавама које припадају прошлости", те да верује да "људи који су добили легитимитет већинске јавности у Србји и Црној Гори, морају да се понашају одговорно према заједничком историјском наслеђу и пројекцији заједничке еворпске будућности".

Када је реч о пројекцији заједницке европске будућности, Ђукановић примедбу Тањуга да је резервом према идеји малог Шенгена показао недовољну солидарност, уз аргументацију да је Црна Гора далеко одмакла у процесу преговора са Европом, каже да то није тачно.

Истиче да је аргументација Црне Горе била да ова иницијатива третира питања слободе протока људи, роба, капитала И услуга, која су већ од 2011. обухваћена разним другим регионалнм иницијативама, у којима учествују и Црна Гора и Србија и Албанија и Северна Македонија и друге дрзаве региона.


"Наше је питање било - чему сада стварање још једне регионалне иницијативе, праћено подсећањем да је свака иницијатива за регионалну сарадњу, што се нас тиче, куцање на отворена врата", објашњава Ђукановић.

Међутим, Ђукановић питање иницијативе "мали Шенген" види и кроз призму актуелних проблема, па тако и, како он каже, међусобног поверења, односно неповерења, те политичке зрелости за висе нивое сарадње и повезивања.

Он то објашњава опаском да се питање поверења логицно поставља када, како каже, као отрежењење стигну питања која су сада актуелна у односима Србије и Црне Горе, а која "нажалост, опомињу да још увек нису на прави начин апсолвиране неке важне теме".

"Нисмо изгледа сви једнако јасно схватили И прихватили да су у међувремену настале нове независне и суверене државе, које се морају међусобно уважавати и, полазећи од тога, градити виши степен поверења и сарадње, што ће олакшати живот нашим грађанима".

На питање да ли то значи да идеју малог Шенгена види као великосрпску, Ђукановић каже:

“Није ријеч о томе. У односу на идеју малог Схенгена, како сам већ казао, имали смо дилему везану за њену сврсисходност, али и напомену свим партнерима у региону и у ЕУ да та иницијатива не би смјела нипошто послужити као супститут за ЕУ интеграције.

"А, довођење у везу малог Шенгена са актуелним односима између Црне Горе И Србије није случајно, зато што ми политицка рационалност говори да о вишим нивоима међудржавне И регионалне сарадње можемо одговорно говорити након што сви претходно конзистентно, на сваком питању , демонстрирамо да прихватамо И поштујемо независност И суверенитет сваке од наших држава".


Истиче да односе између Србије и Црне Горе треба уређивати као односе две суседне државе, које респектују све што смо кроз историју заједно прошли и које се одговорно односе према заједничкој европској будућности.

"Желимо пријатељске односе две суседне државе, које имају пуно историјских и актуелних културолошких блискости, желимо односе међусобног уважања две независне и суверене државе", поручује Ђукановић.

На питање да ли намерава да посети Србију, с обзиром да му је такав позив јавно упутио Александар Вучић, односно може ли председник Србије очекивати сличан позив, пошто му је на неки начин упућена порука да није добродошао у приватну посету на Бадњи дан у Црну Гору, Ђукановић каже да је спреман на разговор.

"Знам да имам отворен позив. Исти такав отворен позив има и председник Вучић. Према мом сјецању, председник Црне Горе је последњи био у званичој посети Србији, што значи да би сада требало да председник Србије посети Црну Гору", подсећа Ђукановић.

Додао је да је у свим разговорима које су до сада имали он и Вучић потенцирао отвореност тог позива.

"Погледаћу, ако тај позив није и формално упуцен , он ће услиједити", поручује Ђукановић.

Када је реч о негативним реакцијама на жељу председника Вучића да оде у приватну посету у Црну Гору на Бадњи дан, каже да није било ниједне негативне реакције званичника Црне Горе.

Биле су, примећује, такве реакције " људи из врха СПЦ у Црној Гори".

"Нисам имао најаву од председника Вучића, између осталог и зато што сам у том периоду био изван Црне Горе, али свакако не бих имао негативан став према томе да председник Србије буде у ЦГ у приватној посети, када год он то жели, као што се то право, претпостављам, подразумева и за мене и друге званичнике Црне Горе када је у питању Србија", закључује Мило Ђукановић.

Коментари (77)

zaliv.net

19.01.2020. 17:19

@Dusko - Kleknuce pred ovog klipana i moliti se da prestane!? E moj ti!

Zoran

19.01.2020. 13:11

Verujemo da ce se ovo pitanje resiti mirnim i kompromisnim resenjem, kao sto je i uvek bilo izmedju Srbije i Crne Gore.

SaleA

19.01.2020. 18:48

@Max - Hoce, isto kao u Krajini, Bosni, Kosovu itd... Srbija je banana republika

1220. Sabor u Žiči

19.01.2020. 17:53

@marija - od 1220. kada je na saboru u Žiči, 10 episkopija (među njima i Zetska) dobilo autokefalnost i imenovala Svetog Savu za prvog Ariepiskopa

Lane

19.01.2020. 15:12

Milo je jedna lopuza koju treba zatvoriti iza rešetaka i ne puštati ga više na slobodu !

Бата

19.01.2020. 15:13

Једино је  неупитно да си ти криминалац , шверцер дроге ,дувана и белог робља . А светиње ће народ одбранити свим средствима и по сваку цену од тебе и твојих НАТО налогодаваца .

Gorštak

19.01.2020. 16:48

@Marko - Koji Srbi?Srpski popovi su Turcima služili i za njih harač kupili dok je junačka Crna Gora na narodnim zborovima birala mitropolite i branila pravoslavlje.I sad bi trebsla da turskim slugama ustupi ono što je vjekovima životima i krvlju branjeno.Ostavite se vi Crne Gore, no ajte polako na Kosovo,ako smijete!!!

Berberska lupetanja

19.01.2020. 17:49

@Marko - Ćut bruko ! Nisi ti crnogorac, no od plemena Berbera !

deda

19.01.2020. 19:11

@Marko - Cuti uljrzu nema vam Tita da vam daje boracke penzije.Nema vas saka jada i vi ste branili srbiju od turaka.Sakrivali ste se po tim planinama.

Dejan Maksic

19.01.2020. 15:17

Namerno izaziva reakciju naroda... samo nije svestan kako to moze da se zavrsi po njega...

Бањалучанин

19.01.2020. 15:36

Лијеп примјер змијског соја и говора.

Goran

19.01.2020. 15:42

Biće da su milogorci uzurpirali teritoriju Srbije jer crkva postoji i pre imena crna gora...

komandant 1001

19.01.2020. 18:29

@Goran - Da, pre naziva C.Gora zvala se srpska pokrajina Duklja,Zeta,Konavlje etc

PG-CG

19.01.2020. 15:43

Đukanoviću, tebi bezbožniče, kao i prokletom raspopu Mirašu i psima Hilari Klinton, zabranjen je ulaz u hrišćanske svetinje...

DejanS

19.01.2020. 16:55

Ljudi, dluzalud se mi svi ovde prepimo.izjave Mila, Vucica i ostalih politicara na Balkanu se kreiraju na zapadu.

nadnacionalni ateista

19.01.2020. 19:47

@Laki - @Laki. A što fali Crnoj Gori? Nema ljepšeg kraja na ovoj Planeti.

Sadjitarius

19.01.2020. 17:03

Braćo Srbi iz Crne Gore,sklonite tog ljudskog izroda sa vlasti, kako bre ga trpite vec 30 godina ???!!!

petar

19.01.2020. 17:11

Sve cestitke za Mila Dukanovica. Zasto ? O boze , ,pa zamisli ...iza tebe stoji jedna teroristicka organizacija NATO, jedna fasisticka Evropa (ideali Hitler),zamisli jedan Vatikan (teroristiocka organizacija koja je prolila vise ljudske krvi ,nego jedna Engleska kraljevina ,da ostvari san bolesnih glava), jedna Kosovska I Albanska mafija ,Crnogorski placenici ,Srpska vlada...pa sta bi VI ,dragi citaoci .

zaliv.net

19.01.2020. 17:18

Ne znam cemu toliko slika ovog klipana, radije bih gledao slike javnog WC na autobuskoj stanici....

Raca Milosavljevic

19.01.2020. 17:22

... izgleda da misli kako ce ga zapad dozivotno drzati tu gde je ... a ako je vec otvorio tu Pandorinu kutiju sta je cije i kada bilo onda svakako zna da primorje danasnje drzave nikada nije bilo deo stare drzave,pa ce to verovatno prvo doci na red,za pocetak,pa onda dalje oko imovinskog stanja njegovog i uze porodice i familije ...

800 godina državnosti

19.01.2020. 17:45

Milo je napravio grešku u koracima, jer ove 2020.godine pravoslavni Srbi slave 800 godina od kada je na Spasovdan u Žiči, Sveti Sava postavljen za prvog Arhiepiskopa srbske crkve, zatim on krunisao po pravoslavnom obredu Stefana za kralja svih srbskih zemalja i primorja, i proglasio Zakonopravilo kao obavezan zakon za sve Srbe. Tako su Srbi 1220. dobili svoju samostalnu crkvu, državu, krunu, dinastiju, ustav.

Bato

19.01.2020. 18:19

Evo trideset godina ista pilitika sa istom ikonografijom, nista se ne menja. Sada kada je Crna Gora u NATO-u ostaje da se zatvori ciklus progona srba i iz Crne Gore kao remetilacki faktor u svim bivsim republikama i Kosovu.

komandant 1001

19.01.2020. 18:30

Milo bre, kako beše ono prošao Čaušesku....i niko u EU prstom da je mrdnuo!

Red star

19.01.2020. 18:45

Pa pi ovome ispada da je Spc i Srbija oduzeli zemlju Crnoj gori 1986svašta,kao da Spc nije imala svoju zemlju vekovima unazad,a crnogorci komunisti su im je oduzimali posle 2sv.rata i sad priča bajke

Marko

19.01.2020. 19:13

Sada vise nije tesko predpostaviti da ovaj zakon nije donet slucajno, i sta se sa , njim zeli postici bez obzira na posledice.

preks

19.01.2020. 19:16

Kako bi inace drugacije jedan komunista i bezboznik mogao gledati na vernike nego na politicke protivnike a sve da bi ostao na vlasti on i njegovi istomisljenici.

Anta

19.01.2020. 19:27

Molim? Spc uzurpirala CG?! Vecito mi Srbi krivi. Ali znaj Milo, da ima Boga i da pravda stize kad tad!

dajo

19.01.2020. 19:34

opozicio,mucno vas je gledati u skupstini,a jos mucnije slusati.Cast nekolicini izuzetaka.Vrrijeme je da se nesto mijenja.Neke je zaista vrijeme pregazilo.Ovome dusmaninu Djukanovicu sve uspijeva upravo zato sto ste vi takvi,sto nemate m^da.Cekate da vam narod rijesi ono sto ste vi vasim nezalaganjem propustili.Ovo oko crkve se odavno kuva,tako da nije iznenadjenje za nikoga osim za vas.Nazalost ovo je zavrsena stvar.Istorija prepravljena a Bog drugi.

Никола

19.01.2020. 19:41

Све зна Мило, није глуп. Он само брани свој живот и животе своје породице, јер ако не спроводи вољу налогодаваца са запада, изгубиће главу. А шта ће му глава ако изгуби душу? Са нама је Бог, па ћемо се ћерати.

Данијел

20.01.2020. 00:31

@Никола - Не судим никоме.Ја сам највећи грешник и дај БОЖЕ свакоме добро.Боље изгубити главу него огрешити своју душу.

milena

19.01.2020. 21:43

Đukanović ruši sve puteve saradnje i naše poreklo koje je se ne može pobiti nekim njegovim rečima, Srbija to ne može da dozvoli.

Joca

19.01.2020. 23:46

Ja sam video glupe ljude ali ovaj Milo je prvak,koja obnova autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve,kada ona nikada nije ni postojala,i kako smo mi to oteli svetinje koje smo sagradili,procitaj malo neku knjigu,nece ti skoditi.

vladimir

20.01.2020. 00:16

..... možeš da vežeš kravatu i obučeš skupoceno odelo ali ti pripadaš objedinjenom crnogorskom klanu, za koji je i Milošević znao ali ..... NIKADA nisi bio državnik, dostojan svetle tradicije i istorije države kojoj si "predsednik"! I danas si probisvet i vazal američke politike, i dok si takav - dobar si!

Olga

20.01.2020. 05:46

Milo Djukanovic bi trebao da spusti loptu jer teranjem inata ne vodi nicemu lepim

Jana

20.01.2020. 06:27

Srbija je uvek bila uz Crnu Goru, bratski smo narod ali se Milo totalno okrenuo protiv svih i gazi svetinju.

Saša

20.01.2020. 08:38

Milo pokušava nemoguće, ali SPC neće odustati od svoje svetkovine u Crnoj Gori !

Ilija Vukovic

20.01.2020. 11:24

Što se brineš Milo, ne reče li ti da vas ima više? Pročitaj neku knjigu, žalosno je što 30 godina Crnu Goru vodi nepismeni politički probisvet poput tebe koji vlada na podelama a zapravo nemaš većinu.

Vasojevka

17.06.2020. 22:20

Narod u Crnoj Gori treba da se zapita da ili će svom potomstvu ostaviti ropsku državu.