Naš narod duboko oseća šta se događa, da se vrši velika nepravda i zlo priprema, ustao je da se hrišćanskim načinom suprostavi ovoj nepravdi. Da pruži građanski i hrišćanski otpor i, ako vlast služi narodu, a ona kaže da to radi, onda treba i da vidi volju naroda koju je ovih dana, pre i posle Božića, narod izričito, jasno i hrabro posvedočio. Nije lako mnogima, jer se prave spiskovi po preduzećima i institucijama da bi se narod zaplašio. Međutim, narod je osetio da je, sada i ovde, bitka za pravoslavlje, da je udar na pravoslavlje, na veru naših otaca, na svetinje i zato je ovako hrabro i saborno ustao, ponavljam, da se ovom zlu suprostavi na hrišćanski način, istinom, verom i pravdom, istovremeno, prizivajući one koji su nam ovo zlo pripremili da od njega odustanu.

Pročitajte još: Amfilohije: Ovo je fašistička Crna Gora Sekule Drljevića

Ovo je u besedi na slavi crkve Svetog Evstatija u Trepči kod Berana kazao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je istakao da država, pošto vidi da taj Zakon nije u skladu sa voljom naroda, nego deluje nasilno, može naći način da ga povuče.

- To treba da uradi, jer država stoji na građaninu, a suverenitet države stoji na suverenitetu svake slobodne ličnosti. Svaki vaš dolazak, izražavanje neslaganja sa ovom nepravdom je, zapravo, brisanje tog zakona. Narod je, već, pokazao da je ovaj zakon neprimenjiv, nepostojeći i neprihvatljiv za naš narod. Mi smo već, jednu veliku moralnu pobedu izvojevali. Razobličili smo zlu volju i nepravdu, tu tvorevinu koja se zove Zakon o slobodi vere, a zapravo je zakon o progonu pravoslavlja. Pokazalo se da je Zakon protiv Ustava Crne Gore i svih međunarodnih standarda, koji utvrđuju slobodu vere, da je anticivilizacijski i diskriminatorski. Mi smo to sve posvedočili, na jedan hrišćanski način, da se nećemo složiti sa tom nepravdom i da ćemo se boriti do kraja, kazao je epsikop Joanikije ističući da veliku snagu daje narodno zajedništvo i svetinje oko kojih se sabiramo.

- Ovo narodno jedinstvo nismo mogli videti na našim skupovima do sada. Treba da čuvamo ovu slogu, ovu sabornost, narodno jedinstvo i uvereni smo da je ono utemeljeno na našoj veri, na Hristu Gospodu, na svetinji prema kojoj svi gajimo osećaj. Ovo je reakcija, refleks iz kostiju naših predaka koji su za veru živeli, stradali i živote polagali. Ovo je odbrana obraza naših, naših predaka i našeg potomstva, kazao je episkop Joanikije.

DOBROTVOR

Na trpezi ljubavi, koja je upriličena povodom hramovne slave, obratio se Slavko Babović, dobrotvor, koji je sebe uložio u izgradnju crkve Svetog Evstatija.

- Ja i moja porodica nismo zemlju namenili mesnoj zajednici, niti državi Crnoj Gori. Državi sam namenio ono što sam dužan da plaćam, svoje dažbine, poreze i da je time izgrađujemo, a svoje duše oplemenjujemo i izgrađujemo u ovom Božjem hramu, koji pripada jedino na zemlji Crkvi na čijem čelu je vladika Joanikije. On će naš biti i ostati, a ova crkva neće biti ničija drugo nego Eparhije budimljansko-nikšićke i naša ovde, u Trepči, braće Vasojevića i svih dobronamernika, koji veruju u Hrista i Bogu se mole, poručio je Babović.