ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA


Hrvatska danas odlučuje o predsedniku ili predsednici, a u konačnici mogao bi da odluči svaki glas. Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović vodili su dugu, ali ispraznu kampanju u kojoj osim međusobnog vređanja nije bilo rečeno nešto posebno, pogotovo ne oko budućnosti Hrvatske.

Milanović ima veliku podršku građana Istre, Primorja, severozapadnog dela Hrvatske i Zagreba, dok Grabar-Kitarović podržava jug Hrvatske, ali i Slavonija koja je u prvom krugu dala glas za pevača Miroslava Škoru. Presudna bi mogla biti hrvatska dijaspora, a tamo je Kolinda u prednosti. Za Milanovića je i hendikep što je gotovo 200.000 građana Hrvatske otišlo na skijanje, a većinom su to njegovi glasači.


Sama kampanja je pokazala dosta nelogičnosti, pre svega što je kandidat levice, bivši premijer Milanović više zastupao stavove desnice, dok je kandidatkinja desnice, koju podržava i ekstremna desnica često bila liberalnija. U tri televizijska sučeljavanja najviše je izašao na videlo prljavi veš iz prošlosti, pa su se Milanović i Kolinda međusobno optuživali i iznosili pikantne detalje vezane i za privatni život. Dojam je da je bolji dojam pružio Milanović, koji po poslednjoj anketi ima i malu prednost od tri odsto.


Računa se da će pobednik biti onaj ko dobije nešto više od milion glasova birača, ali sve ovisi i o izlaznosti. U prvom krugu je na biračka mesta izašlo oko 50 odsto glasača, a sada se očekuje veća izlaznost. Iako se primenjuje izborno ćutanje dan uoči izbora sve je više predloga da se to ukine, jer se pokazaalo neefikasnim.


Kolindu Grabar-Kitarović podržao je vladajući HDZ i premijer Andrej Plenković i u slučaju njene pobede bio bi otvoren put da se premijer obračuna sa stranačkim protivnicima i stranku pripremi za parlamentarne izbore koji će biti posle leta. U slučaju poraza Grabar-Kitarović položaj Plenkovića bio bi donekle uzdrman, ali ne i u potpunosti ugrožen.


Pročitajte i: Predsednički kandidati poručili da je "Hrvatska jača od Srbije": Milanović je u blagoj prednosti


Ako pobedi Zoran Milanović kojeg podržava SDP ta bi stranka imala znatno veće izglede za pobedu na parlamentarnim izborima, a ako izgubi definitivno bi završio njegov politički život, bar u visokoj politici.


Bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović podržali su Zorana Milanovića, dok se Miroslav Škoro, koji je ozbiljno ugrozio Kolindu Grabar-Kitarović nije izjasnio.