BEOGRAD - Predsednika Srpske narodne partije Nenada Popović je danas, na najveću srpsku slavu, Nikoljdan, poslao najsnažniju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i sunarodnicima u Crnoj Gori, koji u subotu, 21. decembra u Nikšiću, na velikom Crkveno-narodnom saboru, kako ističe, brane od otimanja Ostrog, Svetog Vasilija Ostroškog i sve srpske svetinje u Crnoj Gori.


"Režim u Podgorici priprema teren da Skupština Crne Gore usvoji zakon kojim će biti legalizovano otimanje naših manastira i svetinja u Crnoj Gori. Time se nastavlja bestijalni progon Srpske Crkve i svega što se zove srpsko u toj staroj i ponosnoj državi, nastaloj na temeljima pravoslavlja, junaštva, kosovskog zaveta i hrabrosti Obilića", naveo je Popović u izjavi za javnost.

"Taj najgori antisrpski režim, koji se posle ustaške NDH pojavio na prostorima Balkana, želi, i to baš u ovoj godini, kada čitavo srpstvo slavi osam vekova autokefalnosti naše Crkve, da zatre svetosavlje u zemlji rođenja Stefana Nemanje", tvrdi Popović.

Taj režim, smatra on, koji je mimo narodne volje uveo Crnu Goru u NATO pakt, vojni savez koji je građane Crne Gore besomučno bombardovao, "sada proganja srpsko pismo, jezik i kulturu, srpske pisce, nastavnike i profesore".

"I ne samo to, već sprečava svakoga ko se izjašnjava Srbinom da radi u javnoj upravi. Sve ovo ukazuje da vlasti u Crnoj Gori sprovode svojevrstan identitetski genocid nad našim narodom, a kruna toga je agresivno obrušavanje na Srpsku Crkvu, znajući da je ona najvažniji i najjači duhovni oslonac narodu i istinski čuvar identiteta i svetosavskog nasleđa Crne Gore", naveo je predsednik SNP.

Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, ovo trenutak kada se mora prekinuti ćutanje države Srbije i njenih institucija o ovom pokušaju jednog od najsnažnijih udara u istoriji na naš narod i na našu crkvu.

"Mi, ova generacija Srba i Srbija, ne smemo dozvoliti da se pred našim očima otima Ostrog i Sveti Vasilije, i da se predaje nekakvim raspopovima koji se proglašavaju takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Tom režimu moramo konačno da kažemo da se sa ovim pitanjem ne sme igrati i da je ovo naša crvena linija", naveo je je Popović.

Sada moramo, istakao je on, svi da podržimo naš narod u Crnoj Gori i da sačuvamo naše svetinje, jer "ako danas dozvolimo da nam otimaju Svetog Vasilija i njegov Ostrog, sutra će nam uzeti i Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku, Devič i sve svetinje na Kosovu".

"I neće se zaustaviti sve dok Srbi na Balkanu i njihova matica Srbija, koja se danas ponovo diže, jača i obnavlja, ne budu konačno urušeni i poniženi", zaključio je Popović.