Dodik posle sednice Izvršnog komiteta SNSD: Savet ministara BiH do 24. decembra, najkasnije do kraja godine

R. S.

13. 12. 2019. u 16:19

Додик после седнице Извршног комитета СНСД: Савет министара БиХ до 24. децембра, најкасније до краја године

AP Photo/Darko Vojinovic

DNS je na stranačkim organima za to mesto predložio Draška Aćimovića, dok je poslanik te stranke u Predstavničkom domu BiH Nenad Nešić, u petak dostavio ime svog kandidata
Lider SNSD-a i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u petak je, nakon sednice Izvršnog komiteta ove stranke, poručio da treba ubrzati formiranje Saveta ministara BiH i izrazio uverenje da on može biti formiran do 24. decembra, a najkasnije do kraja ove godine.

- U ovom trenutku je sve jasno i bošnjačka struktura je definisala svoja imena i oni su poznati predsedavajućem Saveta ministara BiH, a to uradili i srpska i hrvatska reprezentacija. Već u ponedeljak ili utorak će se zatražiti provere. Time će se svoriti uslovi za sednicu Zajedničke komisije. Vjerujemo da se sve može desiti do 24., a sigurno do kraja godine – rekao je Dodik.

Komentarišući “raskol” u DNS-u, SNSD-ovom koalicionom partner, oko njihovog kandidata za mesto ministra za ljudska prava i izbeglice BiH iz reda ostalih, Dodik je kazao da u toj stranci očigledno postoje turbulencije.

DNS je na stranačkim organima za to mesto predložio Draška Aćimovića, dok je poslanik te stranke u Predstavničkom domu BiH Nenad Nešić, danas dostavio ime svog kandidata.

-Naši koalicioni partneri su imali mogućnosti da daju svoje kandidate. Očigledno da postoje turbulencije u DNS-u. U ovom trenutku imamo jednog njihovog kandidata, ali je jedan njihov poslanik, koji glasa u Predstavničkom domu, sada dostavio i svog kandidata. SNSD smatra da se u tom pitanju mora imati jedinstven pristup, ne smemo tamo biti podeljeni – rekao je Dodik.

Pročitajte još - “Novosti” otkrivaju: Ovi političari iz Republike Srpske idu u Savet ministara BiH

Mandatar za sastav Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je naveo da će u ponedeljak biti poznata sva imena kandidata za ministre i zamenike ministara, da će ona biti upućena na proveru, ali da ostaje da se reši ime kandidata za ministra iz DNS-a.

-Očekujemo da do ponedeljka utvrde jedistven predlog. SNSD je uradio sve da glasovi iz Republike Srpske budu jedinstveni, a gubitak bilo kojeg pojedinca iz srpske reprezentacije, bi bio veliki gubitak – kazao je Tegeltija.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik je istakao da se na Izvršnom komitetu ove stranke danas razgovaralo o tri teme - budžetu RS i ekonomskoj politici, koji će biti razmatrani u ponedeljak na sednici Narodne kupštine RS, zatim formiranje vlasti na nivou BiH, te o “Pribeovom izveštaju”.

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Rajnhard Pribe je Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima BIH predstavio glavne nalaze "Izveštaja stručnjaka o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini" .

Međutim, SNSD je odbacio ovaj izveštaj, a Dodik tvrdi da ga niko nije ni tražio, od zvaničnih institucija u BiH. On je ocenio da se radi o „tendencioznom i politički motivisanom izveštaju“, a da se pokušava nametnuti kao obavezujući.

- To nije pravni izveštaj, nego pokušaj da se diskredituje Ustav BiH i ustavna prava RS i legalizuju nepravna ponašanja visokih predstavnika i njihove intervencije u pravni sistem, te da se Ustav tome prilagodi. SNSD to odbacuje i to ne može da bude osnova u razgovorima o reformi pravosuđa. Nikakvi termini o formiranju Vrhovnog suda BiH i nešto slično, ne dolaze u obzir. Tražimo da se poštuje Ustav, ustavne nadležnosti, prava konstitutivnih naroda, a u tom izveštaju se nigde ne pominju konstitutivni narodi, nego samo građani i nama je jasno šta je tendencija – poručio je Dodik.

On je istakao i da, ukoliko promene Ustava BiH uopšte dođu na dnevni red, Republika Srpska će tražiti stav skupštine Srpske.

Komentarišući budžet RS i ekonomsku politiku za 2020. godinu, Dodik je kazao da je glavni cilj neprestani rast, što je obezbeđeno i ovoj godini iako je bila izazovna i teška. On je najavio i da je cilj da naredne godine prosečna plata u RS bude 1.000 KM, a da najniža plata bude 520 maraka. Najavio je i osnivanje Kardiohirurgije u Banjaluci, te naveo da Republika Srpska teži stalnom smanjenju ukupnog i javnog duga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije