KADA su nikšićki radnici krenuli na "narodni miting" u Titogradu da ruše odnarođenu vlast i na putu dobili batine od milicije 1989. Železara je brojala 7.500 zaposlenih! Od tada se sve polako urušavalo. Slabljenju privredne moći grada i ove fabrike najviše su kumovali rat i sankcije, pa ekonomska kriza, neuspele privatizacije nekadašnjeg giganta koji se danas po broju zaposlenih sveo na pogon od oko trista ljudi!

Podno tvrdog Onogošta stigli su Turci, obećali preporod Železare, a nju gotovo svakodnevno potresa nezadovoljstvo malobrojnih radnika.

- Plate radnika kreću se od 300 do 350 evra i najniže su od bilo koje evropske železare - kaže Željko Rabrenović, predsednik Sindikata Železare "Toščelik".

Pročitajte još - SINDIKAT NIKŠIĆKE ŽELEZARE TRAŽI OD VLADE: Zaustavite dalje otpuštanje radnika

Ovogodišnji dan fabrike - 8. decembar prošao je gotovo nezapaženo. Fabrika broji 63. rođendan, ali kao da joj je stotinu! Svaka nova godina donosi novu zebnju i neizvesnost - da li će se Železara ugasiti ili ne.

- Prošle godine taj datum dočekali smo sa sistematizacijom kojom je otpušteno 17 radnika i smanjenjem beneficija po osnovu radnog staža. Ove godine praznik smo dočekali sa smanjenim zaradama za deset odsto i sa pitanjem - šta nas čeka u 2020. - dodaje Rabrenović. - Tokom prethodne godine suočili smo se sa smanjenjem na tržištu za 30 do 40 odsto kada je u pitanju potražnja, ali i prodajna cena. Ovakvo stanje nas je primoralo da i mi smanjimo cene za minimum 30 odsto za sve zemlje u kojima prodajemo naše proizvode.

PROIZVODE GUBITAK

NIKŠIĆKA fabrika se bavi proizvodnjom specijalnih čelika za alatnu i mašinsku industriju, a proizvode plasira na evropsko tržište, uglavnom za kupce u Nemačkoj i Italiji. Sedam godina ne rade Kombinovana valjaonica i Bluming, koji imaju znatno veći kapacitet od Kovačnice. I umesto najavljenog povećanja godišnje proizvodnje sa 120.000 na 400.000 tona, "Toščelik" proizvede svega 20.000 tona i godišnji gubitak od prosečno šest miliona evre. Vlasnik minuse pravda krizom na svetskom tržištu čelika.