Gigant stao u pogon: Teški dani za nikšićku Železaru, nekadašnji ponos crnogorske industrije

V. KADIĆ

10. 12. 2019. u 06:45

Гигант стао у погон: Тешки дани за никшићку Железару, некадашњи понос црногорске индустрије

Protest radnika "Železare", foto V.K.

Brojala je 7.500 zaposlenih! Od te 1989. se sve polako urušavalo

KADA su nikšićki radnici krenuli na "narodni miting" u Titogradu da ruše odnarođenu vlast i na putu dobili batine od milicije 1989. Železara je brojala 7.500 zaposlenih! Od tada se sve polako urušavalo. Slabljenju privredne moći grada i ove fabrike najviše su kumovali rat i sankcije, pa ekonomska kriza, neuspele privatizacije nekadašnjeg giganta koji se danas po broju zaposlenih sveo na pogon od oko trista ljudi!

Podno tvrdog Onogošta stigli su Turci, obećali preporod Železare, a nju gotovo svakodnevno potresa nezadovoljstvo malobrojnih radnika.

- Plate radnika kreću se od 300 do 350 evra i najniže su od bilo koje evropske železare - kaže Željko Rabrenović, predsednik Sindikata Železare "Toščelik".

Pročitajte još - SINDIKAT NIKŠIĆKE ŽELEZARE TRAŽI OD VLADE: Zaustavite dalje otpuštanje radnika

Ovogodišnji dan fabrike - 8. decembar prošao je gotovo nezapaženo. Fabrika broji 63. rođendan, ali kao da joj je stotinu! Svaka nova godina donosi novu zebnju i neizvesnost - da li će se Železara ugasiti ili ne.

- Prošle godine taj datum dočekali smo sa sistematizacijom kojom je otpušteno 17 radnika i smanjenjem beneficija po osnovu radnog staža. Ove godine praznik smo dočekali sa smanjenim zaradama za deset odsto i sa pitanjem - šta nas čeka u 2020. - dodaje Rabrenović. - Tokom prethodne godine suočili smo se sa smanjenjem na tržištu za 30 do 40 odsto kada je u pitanju potražnja, ali i prodajna cena. Ovakvo stanje nas je primoralo da i mi smanjimo cene za minimum 30 odsto za sve zemlje u kojima prodajemo naše proizvode.

PROIZVODE GUBITAK

NIKŠIĆKA fabrika se bavi proizvodnjom specijalnih čelika za alatnu i mašinsku industriju, a proizvode plasira na evropsko tržište, uglavnom za kupce u Nemačkoj i Italiji. Sedam godina ne rade Kombinovana valjaonica i Bluming, koji imaju znatno veći kapacitet od Kovačnice. I umesto najavljenog povećanja godišnje proizvodnje sa 120.000 na 400.000 tona, "Toščelik" proizvede svega 20.000 tona i godišnji gubitak od prosečno šest miliona evre. Vlasnik minuse pravda krizom na svetskom tržištu čelika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)