ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKAHrvatska će od Srbije zatražiti u okviru sukcesije SFRJ 148,5 miliona dolara koje je navodno Srbija potrošila od ukupnih sukcesijskih sredstava, potvrdila je državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Pitanje kako rešiti ta sukcesijska pitanja bila su postavljena na sastanku Stalnog zajedničkog odbora koji se održao u Zagrebu.

Hrvatska će ustrajati na tome da se utvrdi kako su ta sredstva nestala i da se na odgovarajući način pronađu mehanizmi kompenzacije od strane one države slednice za koju se potvrdi da su ta sredstva protupravno korištena”, rekla je u Zagrebu visoka zvaničnica MVP-a.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKA OSRAMOTILA SEBE I POVREDILA SEĆANjE NA ŽRTVE; Vulin: Vojska Srbije će se uvek sećati jasenovačke tragedije


Po njenim rečima Srbija je odobravala skidanje sredstava sa računa bivše SFRJ koji su bili otvoreni u Narodnoj banci Jugoslavije ni u bankama u inostranstvu. ”i svakako ćemo morati da nađemo načine kako to urediti”. Metelko-Zgombić je rekla da postoji dobra volja svih, pa i Srbije da se sedne i razgovara o sukcesiji i da se nađe rešenje. ”Pokušaćemo to diplomatskim putem i dijalogom, ali su i sve druge opcije na stolu”.