Šarec: Sloveniji će biti potrebno sve više nuklearne energije

Tanjug

četvrtak, 22. 08. 2019. u 20:30

Шарец: Словенији ће бити потребно све више нуклеарне енергије

Foto Twitter

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas prilikom posete nuklearki Krško da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj elektrani, kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno sopstvene energije

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas prilikom posete nuklearki Krško da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj elektrani, kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno sopstvene energije.

"U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore jer će nam biti potrebno sve više električne energije, posebno ako želimo da budemo razvojno uspešna država", kazao je Šarec na sastanku s vođstvom nuklearke.

Nuklearka Krško, nominalne je snage 696 megavata, a koju je gradio američki Vestinghaus, počela je da radi 1981. godine.

PROČITAJTE JOŠ - BRITANSKI EKSPERT: Rusija ima najbolju nuklearnu tehnologiju na svetu

U zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske i iz nje Slovenija osigurava znatan deo nacionalnog energetskog bilansa. Više puta je modernizovana, pa trenutno ima dozvolu rada do 2043. godine, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ -  Plutajuća nuklearna elektrana osvetljavće Kinu

Prema rečima Šareca, zbog nastalih promena na području energije, Slovenija će uskoro morati da odluči u kome će se smeru razvijati.

"Slovenija jeste ''nuklearna država'' jer iz nuklearke dobijamo znatan deo energije i njen izostanak bismo vrlo brzo osetili", kazao je Šarec, podsetivši da iz Krškog Slovenija dobija trećinu struje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije