OČEKIVANI špic sezone - 15. jul, očigledno je pomeren. Prema podacima gradske Turističke organizacije tokom juna i u prvoj polovini jula Herceg Novi je posetilo dva odsto manje gostiju nego u istom periodu lani. Valjda za utehu izdavaocima, ugostiteljima i ostalim turističkim delatnicima treba da posluži podatak da je broj noćenja u tom periodu ipak bio za oko osam odsto veći.

Iz Srbije, iz koje svake godine dolazi najveći broj turista, gostiju je manje za nešto više od dve hiljade ili 10 odsto. I broj noćenja je manji za 2.500.

Pročitajte još - Gosti iz Srbije među najbrojnijima u Herceg Novom

- Iz Bosne i Hercegovine, koja je naše drugo najveće tržište, dolazi 1.575 manje gostiju u odnosu na isti period prošle godine, a i broj noćenja u odnosu na isti period 2018. je manji za 1, 8 odsto - kazao je direktor hercegnovske TO Pavle Obradović.

Kao i uvek objašnjenje postoji - vremenski uslovi bili su znatno lošiji, a pad posete prouzrokovali su, kako kaže Obradović, i "drugi geopolitički faktori na koje grad ne može da utiče".

Iz Rusije je u ovom periodu u gradu bilo više od 11.000 gostiju. Oni su ostvarili više od 166.000 noćenja ili rast od 27 odsto. Raste i broj gostiju iz Ukrajine. Sliku o sezoni upotpunjuju podaci sa graničnih prelaza koje je proteklog vikenda koristilo 89.300 putnika, a granice je prešlo 23.680 vozila i 498 plovila.

Pročitajte još - CG: Raste broj turista iz Srbije

Prema poslednjim podacima TO Herceg Novi od 12. jula, u gradu je bilo skoro 27.000 turista ili tri odsto više nego lani.

UGOSTITELjI

I UGOSTITELjI, takođe kažu da je poseta slabija nego lani. To potvrđuje i Jovan Vukalović, direktor hotela "Lajthaus".

- U maju i junu je bila slabija popunjenost, a sada radimo punim kapacitetima. Struktura gostiju je slična kao i ranije, najviše ih je iz regiona, Srbije i BiH, ali ih ima i iz skoro svih krajeva sveta.