Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je, kako prenosi portal Kliks, za dlaku izbegnut otvoreni sukob pripadnika Granične policije BiH i obezbeđenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, zbog odbijanja prolaska kroz redovnu proceduru aerodromske kontrole.


Incident je za portal potvrdio direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika Jedinice granične policije BiH, zahvaljujući kojima je, kako kaže, sve ipak prošlo bez problema.


"Oni koji dolaze u BiH moraće da poštuju zakone BiH, a ne da pokušavaju da budu iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem treba da budu, došlo bi do otvorenog sukoba", rekao je Galić.

PROČITAJTE JOŠ: Nemačkom fudbaleru kumovao Erdogan


On je dodao da članovi Predsedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvek poštuju zakone drugih država.


Do sukoba graničara i pripadnika obezbeđenja je, kako se navodi, došlo na pisti, kada su prilikom sletanja članovi obezbeđenja Erdogana odbili da prođu reedovnu kontrolnu proceduru.


Usledio je, kažu, najpre verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj pripadnika Granične policije i obezbeđenja turskog predsednika.


Kliks tvrdi da je nakon prepirke došlo do naguravanja, te da su članovi obezbeđenja Erdogana iz aviona izvukli oružje koje su stavili za pojas, a sve se smirilo kada je na pistu kročio turski predsednik.


Galić je za Avaz rekao da je u incidentu učestvovalo desetak pripadnika obezbeđenja turskog predsednika.


"Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopšte ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je obezbedenje predsednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode", rekao je.


Sve to, kazao je, dogodilo se u prisustvu predstavnika Predsedništva BiH.AMBASADA TURSKE U BIH: MALI SPOR DA NE ZASENI VAŽNU POSETU


Iz Ambasade Turske u BiH su, povodom incidenta na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, rekli da je došlo do "malog spora" između članova obezbeđenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i pripadnika Granične policije BiH i poručili da taj inicident ne bi trebalo da zaseni tako važnu posetu.