LAKŠE im je bilo pre devet godina domoći se krova sveta, najvišeg vrha Himalaja - Mont Everesta (8.848 metara) nego do nacionalnih penzija koje im, kako pričaju nikšićki planinari Đorđije Vujičić, Dragutin Šlagi Vujović i Marko Blečić, pripadaju kao vrhunskim sportistima. Tvrde da je osvojiti ćudljivi Everest podvig vredan najsjajnije medalje na bilo kom sportskom planetarnom takmičenju. Uz to ovaj podvig svrstao je malenu Crnu Goru kao 65. u svetu čija zastava je izneta na "krov". Ostvarili su hrabri momci san mnogih njihovih prethodnika iz Planinarsko-smučarskog društva "Javorak", kao i ranijih neuspelih pohoda kada se gore, među oblacima, biralo između života i smrti.

Ipak, sve pohvale, odličja koja su pobrali zasenila je odluka Ministarstva sporta da ne mogu dobiti nacionalne penzije, jer kako im je rečeno - važeći propisi Zakona o sportu ne prepoznaju kao vrhunski rezultat uspon na krov sveta. Status vrhunskog sportiste dobila su sva trojica alpinista, dobila rešenja da sa navršenih 40 godina života primaju nacionalnu penziju, ali je to pravo ostvario samo jedan od njih - Đorđije Vujičić, kome je u međuvremenu ta naknada ukinuta.

Iz Ministarstva sporta su još ranije saopštili da su uvidom u dokumentaciju nasleđenu od Uprave za mlade i sport utvrdili da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešno primenjen materijalni propis. Ocenili su da nema zakonskog osnova za donošenje rešenja o utvrđivanju visine naknade, jer važeći zakon i podzakonski akti ne prepoznaju rezultat koji je ostvaren.

Pročitajte još: Popeli se uz zaleđene vodopade u kanjonu Tare (VIDEO)

Ovaj slučaj dobiće uskoro epilog na sudu.

- Pojedinci pokušavaju da se prave slepi, gluvi i nemi kada treba nabrojati najznačajnije sportske rezultate u Crnoj Gori. U tom brojanju primetio sam da nas nema, što dovoljno govori o njima - kaže Vujović.

TREĆA SREĆA

U TREĆEM pohodu trojica nikšićkih planinara domogla su se vrha Himalaja. Uprkos lošem vremenu uspeli su da osvoje "krov sveta" i uđu u istoriju. Nikšićki planinari su prvi put krenuli u pohod 1996. godine, ali nisu uspeli iako je do ostvarenja sna nedostajalo svega 48 metara, ali veliko nevreme na Everestu pretilo je da ugrozi ljudske živote. Drugi put zaustavila ih je odluka kineskih vlasti da ne dozvoljavaju prelaz preko Tibeta, zbog naraslih i političkih i drugih tenzija u tom delu Azija. Ipak, treći pokušaj se posrećio.