RASTU cene osnovnih, ali i drugih namirnica široke potrošnje. Prema statističkim podacima, cene hrane u prva tri meseca beleže rast 2,8 odsto u odnosu na isti period lane. S ozbirom na stagniranje plata i penzija, za budžet građana je to veliki udar, pa spas traže u kupovini artikala na akcijskim sniženjima.

Hleb je doskora u većim marketima bio oko 30 centi. Sada uglavnom 50 i 60. I mleko u tetrapaku moglo se naći do pre nekoliko dana za 59, a sada je najeftinije 75 centi. Litar i po jogurta donedavno je bio i ispod evra. Trenutno je od 1,30 do 1,50 evra. Onomad, kilogram brašna u trgovinama mogao se naći za 27 centi. Sada je najeftinije brašno u prodavnicama 45 centi. Jaja su koštala manje od evra, deset komada. Odskora je "s klasa" evro i po. I to je samo deo artikala. Više su i cene mesa, mesnih prerađevina, hemije. Da cene rastu potvrđuju i potrošači.

- Svakog dana primećujem da su cene veće. Negde za pet, negde deset i više centi. Zato se trudim da budem ekonomična i da vodim računa o svakom centu. Kao dobra domaćica idem od prodavnice do prodavnice, gledam gde su akcije i tamo kupujem - ispričala nam je sugrađanka iz Podgorice.

I penzionerku Radu P. smo zatekli kada je sa kesom namirnica izašla iz marketa. Kako kaže, kupila je samo najpotrebnije.

- Doskoro sam kupovala veknu hleba za 35 centi. Od pre neki dan ista vekna je 60 centi. Sa malom penzijom, to je zaista veliki trošak - prokomentarisala je ona.

Pročitajte još: Crna Gora: Roba lakša, cene iste

Statističari evidentiraju rast cena na malo u martu u odnosu na februar, ali i u odnosu na isti period prošle godine.

- Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u martu 2019. godine, u odnosu na februar, u proseku su više za 0,6 odsto, dok su potrošačke cene u martu 2019. u odnosu na isti mesec prethodne godine u proseku više za 0,8 procenata. Takođe, potrošačke cene u periodu januar-mart 2019. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u proseku su više za 0,5 odsto. Higijenski proizvodi poskupeli su u istom periodu za tri i po procenta - naveli su iz Monstata.

Imaju i analizu kada su u pitanju prehrambeni proizvodi.

- Ako posmatramo posebne grupe proizvoda, kao na primer potrošačke cene prehrambenih proizvoda od početka godine do kraja marta, u poređenju na isti period lane zabeležen je rast 2,8 odsto - objasnili su u Zavodu za statistiku.

Inflacija na kraju marta bila je 0,6 odsto viša nego u februaru. Statističari objašnjavaju i zašto.

- Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena povrća, goriva i maziva za motorna vozila, voća, mesa, odeće, mleka, sira i jaja - pokazuje statistička analiza.

GORIVO I STRUJA

U UNIJI slobodnih sindikata kažu da su već duže upozoravali na to da će veće cene goriva, ali i najavljeno poskupljenje struje negativno uticati na životni standard.

- To se sada i dokazuje. Cene osnovnih namirnica rastu. I ne samo životnih, već i svih drugih artikala. Potrošačka korpa je 640 evra. Minimalna zarada 193 evra, a 80.000 zaposlenih prima do 250 evra. Sada imamo predlog da se minimalac poveća na 222 evra ili 15 odsto. Ako se uzmu u obzir sva poskupljenja, odmah se anulira najavljeno povećanje - ocenila je Vesna Milonjić Aleksić iz Unije slobodnih sindikata.