Crnogorska vlast ruši još jednu NJegoševu crkvu

Novosti online

29. 03. 2019. u 11:34

Црногорска власт руши још једну Његошеву цркву

Foto: YouTube Printscreen @ in4snet

Vernici Srpske pravoslavne crkve najavili su da će se noć uoči najave rušenja Krstionice na Prevlaci Svetog Arhangela Mihajla, kod Tivta, okupiti kako bi sprečili njeno rušenje
Vernici Srpske pravoslavne crkve najavili su da će se noć uoči najave rušenja Krstionice na Prevlaci Svetog Arhangela Mihajla, kod Tivta, okupiti kako bi sprečili njeno rušenje.


Protiv odluke vlasti građani, vernici SPC ne mogu da računaju na pomoć institucija u odbrani svojih prava. Mašinama koje će se u utorak pojaviti kako bi izvršile volju vlasti „usprotiviće“ se molitvom, prenosi portal „IN4S“.


Krstionica čak nije ni podignuta nelegalno, jer je, po planu DUP-a iz 2010. godine, ovaj deo ostrva predviđen za gradnju verskih objekata.


Predivna krstionica nalazi se u samom moru i predstavlja obnavljanje stare, izgrađene pre više od 11 vekova u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene davne 1220. godine. U 15. veku, nakon mletačkih osvajanja, prebačena je u Veneciju, a za vreme NDH 1942. godine preneta u Hrvatsku, gde se i danas nalazi.


Kada je grofica Katarina Vlastelinović 1833. godine kupila deo ostrva znajući za njegovu svetinju, ona je obnovila deo konaka i sagradila Crkvu Svete Trojice i predala je NJegošu.U sklopu proslave 800 godina od autokefalnosti SPC i osam vekova godina od osnivanja prve Zetske episkopije na Prevlaci urađeni su projekti obnove, na osnovu arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu.


U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnjom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi. Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva — Krstionica, posvećena Svetom Lovćenskom tajnovidcu — Petru Drugom Petroviću NJegošu.


Crkva sa Krstionicom ima ukupno 11 kvadrata i po mnogima je i ovako nedovršena ukras obale i devastiranog ostrva. Ona ne samo da je u skladu sa potrebama i obnovom budućeg manastira već i sa arhitekturom 9. veka sa ovih prostora — crkva je osmougaona, na stubovima.


Podsetimo koliki je pritisak i dan-danas da se sruši crkvica na Rumiji. Međutim, najveću traumu još uvek predstavlja rušenje NJegoševe kapele na Lovćenu, gde ni grob ni amanet svetog vladike vlastima nisu bili bitni.


Upravo u spomen na ovaj tragičan događaj, kao i na rušenje manastira na Prevlaci, Krstionica je i nazvana „Suza NJegoševa“.


(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

bager

29.03.2019. 12:21

Da se radi o muslimanskoj bogomolji ili jevrejskoj ne bi smeli ni da pridju blizu ,ovako siptar Milo unistava nekaznjeno sve sto je srpsko i kad unisti najeci deo jano ce priznati da nije srbin,,,

Čika Jova

29.03.2019. 13:40

Pokažite šta ste to vi sagradili i ostavili u amanet narodu? Najlakše je rušiti, nevjernici.

flamantes

30.03.2019. 10:17

@Čika Jova - Čika jovo ovo nije njegoševa crkva, već nelegalni objekat SPC. SPC idi svojoj kući.

Lemi

29.03.2019. 14:03

Svaki onaj ko krene da ruši bilo koju bogomolju nek dobro razmisli šta njega i njegovu porodicu čeka u buducnosti . Nek milo i bratija dođu sami da to ruše . Svako treba da se seti muslimana koji je odbio da ruši kapelu na Lovcenu .

Taca

29.03.2019. 18:13

Nadamo se da cete proci kao onaj albanac sto je lomio krst nase crkve na KiM i njegova familija.

PG-CG

31.03.2019. 21:20

Tika@, pokušavamo da srušimo predsjednika svake subote, baš kao i vi vašeg u Srbiji :-)... Ali ne ide, pa ne ide... Pečatni su, ne (pre)daju se :-)... Vjerovatno imaju istog ktitora sa Zapada...