Vasojevići hoće srpski konzulat u Beranama

M. SEKULOVIĆ

11. 12. 2018. u 06:13

Васојевићи хоће српски конзулат у Беранама

Kiković sa zvaničnicima iz Srbije Foto Privatna arhiva

Goran Kiković, potpredsednik SO Berane, očekuje da će tokom januara dobiti potvrdu iz Beograda

POSLE posete predsedniku Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodragu Linti dogovoreno je da se, nakon sednice Odbora koja bi trebalo da to potvrdi tokom januara, uputi inicijativa Ministarstvu inostranih poslova da se u Beranama otvori konzulat Republike Srbije ili barem konzularna kancelarija.

Ovo je za "Novosti" izjavio potpredsednik SO Berane i predsednik Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline Goran Kiković, koji je domaćinima ukazao da bi otvaranje konzulata Srbije u Beranama bilo višestruko opravdano, ne samo iz istorijsko-kulturnih razloga, već i zato što ovaj predlog ima i ekonomsku opravdanost za čitav severni deo Crne Gore.

- Odbor za dijasporu prati tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Crnoj Gori - rekao je Linta i naveo da je u poslednjih mesec dana već dva puta boravio u Crnoj Gori - povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja i ujedinjenja Boke sa Srbijom i stogodišnjice održavanja Velike narodne skupštine srpskog naroda u Podgorici. Dodao je da se u Crnoj Gori može videti duboka podela među narodom i istakao da Odbor čini sve što je u njegovoj moći da pomogne srpskom narodu na području Crne Gore, s ciljem da se sačuva njegov nacionalni i kulturni identitet.

Pročitajte još - U planu otvaranje konzulata Srbije u CG

Aleksandar Marković, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, istakao je da tek nakon posete Crnoj Gori može objektivnije sagledati do kojeg stepena doseže politički progon neistomišljenika, pre svega pripadnika srpskog naroda i njihovih političkih stranaka, i kakva se sve propaganda vodi protiv svega onog što ima predznak "srpski".

- Marković je naveo da ga ohrabruje i raduje da srpski narod nije poklekao i da je na proslavi 100 godina ujedinjenja Srbije i Crne Gore video veliki broj ljudi spremnih da se bore za svoj nacionalni identitet - kaže Kiković, koga ohrabruju reči Linte da se Ministarstvu inostranih poslova Srbije uputi predlog za otvaranje konzulata u Beranama ili barem, za početak, konzularne kancelarije, kako bi se izašlo u susret srpskom narodu sa severa Crne Gore da sve poslove vezane za ovu tematiku može obaviti u Beranama.

PODRŠKA

MINISTAR Branko Ružić je prilikom sastanka u Beogradu dao punu podršku našem nastojanju da otvorimo konzulat Srbije i da se što pre reši ovako važno pitanje po građane severnog dela Crne Gore - kaže Kiković.

Kiković očekuje da će uskoro Berane dobiti konzulat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

VeKo

11.12.2018. 09:51

Vasojevici su uvek bili časni i pošteni. Ne pljuju po svojim pradedovima i precima