SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI"

OSUĐENI poslanik Sobranja, bivši premijer i prethodni lider opozicione VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji se 8. novembra nije javio na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora, nalazi se u Budimpešti, gde čeka na politički azil!

U Skoplju je ova vest u utorak veče potvrđena. Prethodno je to Gruevski objavio na svom fejsbuk-profilu.

- Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj - stoji u poruci Gruevskog.

To znači da je on ilegalno napustio Makedoniju jer je još od 3. juna prošle godine bez pasoša.

Pročitajte još: Gde se krije Nikola Gruevski?

Za Gruevskim je u ponedeljak, po nalogu Krivičnog suda u Skoplju, MUP raspisao nacionalnu poternicu. Policijske ekipe su započele poteru za skrivenim osuđenikom u njegovom stanu u skopskom naselju Crniče, zatim oko zdanja stranke u centru. No, od njega nije bilo ni traga.

Gruevskog traže zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "mercedesa". Poslednjih dana nije bio dostupan pravosuđu da bi mu se uručio poziv.

Pročitajte još: Makedonija raspisala poternicu za Gruevskim

U utorak je skopska TV 24, pozivanjem na nezvanična saznanja, objavila da se "Gruevski nalazi na teritoriji jedne susedne države, članice NATO". U informaciji se precizira da je Makedoniju napustio nelegalnim putem, još pre nekoliko dana. Telohranitelji Gruevskog tvrde da su ga poslednji put videli prošlog četvrtka uveče.

Inače, Gruevski je osumnjičen u još tri sudska postupka, koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

POLICIJA: LEGALNO NIJE IZAŠAO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da bivši premijer Nikola Gruevski iz zemlje nije izašao na regularnim graničnim prelazima.